Пиронкова: За мен ще бъде чест да стана почетен гражданин на Пловдив
Пиронкова: За мен ще бъде чест да стана почетен гражданин на Пловдив / снимка : Виктор Кадири /dariknews.bg

Цветана Пиронкова ще бъде обявена за почетен гражданин на Пловдив в края на месец юли. Кметът на града Славчо Атанасов ще внесе за гласуване предложението на общинската сесия на 22 юли. Очаква се то да бъде прието с пълно мнозинство и по този начин 22-годишната топ тенисистка да стане най-младият гражданин на Пловдив удостоен със званието.

Пиронкова бе посрещната днес в общината от градоначалника Атанасов и отговорника за спорта Георги Тютюков. Първата ракета на България бе придружена от баща си Кирил, шефа на ТК „Локомотив" Георги Крумов и спортния директор в клуба Дора Рангелова, чийто син Димитър Кузманов е №1 в света при 16-годишните.

„Тя е най-добрият посланик на Пловдив в България и по света. През 1887 година, когато страната ни се е борила за националното си освобождение, по света вече са участвали по състезания и са се борили на турнира „Уимбълдън", затова и българският успех е толкова значителен. Сигурен съм, че ще дойде време, когато Цвети ще спечели „Уимбълдън". Каквото и съдействие да поиска от общината съм готов да го предоставя", заяви Славчо Атанасов. Той връчи на Цвети почетен плакет, албум с икони и огромен букет.

Сензацията от най-стария тенис турнир прие с радост вълнението на хората в родния й град и заяви, че за нея е изключителна чест да бъде предложена за почетен гражданин.

„Да бъда предложена за почетен гражданин за мен е чест, не само защото това е родният ми град, който безкрайно обичам, а и като пътувала доста по света твърдя, че Пловдив е най-хубавият и уникален град. Чак сега осъзнавам какво точно съм направила. Там бях в изолирана среда и не чувствах каква точно е реакцията тук. Било е голям бум и хората съвсем искрено са ми се радвали. Вниманието към мен няма да ме промени. Оставам си същата", заяви Пиронкова.

Още днес №35 в света при жените започва подготовка за турнира в Италия следващата седмица. Утре в 10 часа Пиронкова ще тренира за първи път след завръщането си от „Уимбълдън" на кортовете на ТК „Локомотив".