Пилоти воюват сред радиоелектронни смущения
Пилоти воюват сред радиоелектронни смущения / снимки: пресцентър на ВВС

Пилоти на изтребители от авиобаза Граф Игнатиево воюват в тежка обстановка на радиоелектронни смущения заедно с колегите си от италианските ударни самолети Торнадо /Tornado/ и многоцелеви изтребители Юрофайтър Тайфун /Eurofighter Typhoon/.

Бойният екшън е част от съвместната тренировка на НАТО „Рамщайн Гард-8”, която продължава до 3 октомври във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция и на територията на нашата страна.
Такъв тип тренировка се провежда за четвърта поредна година в България, съобщават от пресцентъра на ВВС. От наша страна участват летателни екипажи на самолети МиГ-29 и МиГ-21, зенитно-ракетни дивизиони, радарни постове и командни пунктове. Италианските ВВС са представени от 3 ударни самолети Tornado и 3 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon, които временно са пребазирани в авиобаза Граф Игнатиево.

По време на тренировката у нас ще се пребазират и самолети смутители на НАТО. Със средствата си за радиоелектронна борба те ще опитват да „забиват” радарите на самолети, зенитно-ракетни комплекси и наземни радиолокационни станции. От своя страна пилотите и разчетите ЗРК и РЛС ще тренират бойна работа в условията на радиоелектронни смущения.

Формациите ще се редуват в ролята на бранители и агресори. Докато самолетите -смутители осигуряват електронно прикритие на едната от страните, другата ще има за цел да преодолее смущенията и унищожи „неприятеля”.