Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и образува досъдебно производство
Петокласник от Перущица e пострадал от изхвърлена жар от училищния котел на необезопасено място.

Детето е настанено с изгаряния по двата крака от 2-3 степен в Клиниката по изгаряния към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, предава NOVA. С изгаряния е и едната му ръка. Днес му е била направена операция и на двата крака, а в понеделник предстои още една. 

Инцидентът се случил, докато детето играело в двора на училището по време на голямото междучасие. Според родителите на детето, то е пострадало от жар от котела в училището, хвърлена от човека, който се занимава с това.

"Той е постъпил безотговорно, но е добър работник, затова още вчера заяви, че ще напусне“, каза директорът на училището Бойко Иванов пред "Фокус". Той добави, че се извършва вътрешна проверка, а след нея всички, които са виновни за инцидента, ще понесат своята отговорност и наказание.

По думите му децата са били предупреждавани да не ходят на това място, но реално не е имало обезопасяване. Момчето е стъпило там и се е запалило чорапчето му, а после и обувката.

То е опитало само да ги свали, с което е наранило и ръката си. По думите на майката случаят не е единствен. Миналата година е имало подобен инцидент с друго дете. Засега не мисли за саморазправа, а иска само детето и да се оправи по-бързо и без последствия.

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и образува досъдебно производство за инцидента с детето, съобщиха от обвинението. 

Досъдебното производство се води за причиняване на телесна повреда от немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Наказанието, предвидено от закона за това деяние, е до 2 години лишаване от свобода или пробация. Срокът за приключване на разследването е двумесечен.
nova.bg