Петима в болница, яли царевица
Петима в болница, яли царевица / снимка: ezine.bg
Петима в болница, яли царевица
73713
Петима в болница, яли царевица
Петима в болница, яли царевица
  • Петима в болница, яли царевица
  • Петима в болница, яли царевица

Петима души от карловското село Розино са настанени в болница, след като консумирали царевица от уличен търговец. Това съобщи за Дарик д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив.

Общо 28 души вчера вечерта са яли царевица, купена на улицата в Розино. Половин час след като консумирали зеленчука, започнали да се оплакват от гадене, болки в корема и повръщане. Прегледани са в Спешното отделение в Карлово, като само 5 от тях са настанени в инфекциозното отделение на многопрофилната болница. Това са 4 момичета - на 7, 10 и 2 на 11 години, както и жена на 21 години. Болните вече са добре, нямат оплаквания, но продължават да се лекуват в здравното заведение.

Става дума за хранителна интоксикация, за която сме информирали работещите в Агенцията по храните, каза още д-р Троянчева. Целта е да се проследи дали наистина царевицата е продуктът, който е причинил проблемите.

Иззето е цялото количество царевица от търговеца. От полицията в Карлово ни предоставиха проби от сладоледа, царевицата и течността, в която е варена, затова ще направим час по-скоро изследването, съобщи за Дарик директорът на Българската агенция по храните (БАБХ) в Пловдив д-р Иван Шиков.

Пострадалите са си купили вчера следобед храните от човек, който дори няма регистрация като търговец в БАБХ, както си е признал самият той пред полицаите, уточни д-р Шиков.

Тъй като се касае за нерегистриран обект, очаквам от РЗИ сигнал, за да започнем официално разследване, допълни директорът на БАБХ - Пловдив.

На по-късен етап ще стане ясен причинителят на интоксикацията, уточниха от Здравната инспекция.