Параолимпиец осъди „Горубсо“ – Мадан за близо 43 хил.лв. обезщетение
Параолимпиец осъди „Горубсо“ – Мадан за близо 43 хил.лв. обезщетение / DarikNews.bg, архив

Параолимпиецът Мустафа Юсеинов осъди „Горубсо“ - Мадан да му заплати обезщетение в размер на 43 873,80 лв. Това става ясно от решение на Окръжен съд – Смолян.

"Присъдените средства са за периода 16.09.2012 г. – 30.06.2016 г. за претърпени имуществени вреди от разликата между брутното трудово възнаграждение, което Юсеинов би получавал, ако продължаваше да работи като миньор в ответното дружество, и пенсията му за инвалидност с добавка за чужда помощ, плюс присъденото помесечно обезщетение от по 1,50 лв“, се казва в решението на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

Искът от състезателя в инвалидна количка бе заведен през пролетта на м.г, като той бе на стойност от 50 000 лв. Тогава Районния съд - Мадан отхвърли иска на Юсеинов, като го осъди и да заплати 2 000 лв. за държавна такса и 350 лв. за вещи лица, както и да поеме разноските на дружеството за адвокатско възнаграждение в размер на 2 030 лв. Окръжният съд в Смолян отмени изцяло решението на колегите си от Мадан.

Мустафа Юсеинов е работил като миньор в „Горубсо“ – Мадан до 25.02.1992 г., когато по време на работа претърпява трудова злополука, довела до счупване на гръбначния му стълб, след което му е определена първа група инвалидност с чужда помощ. Въпреки всичко, той показва характер и след време започва да се занимава със спорт. Многократен медалист е от републикански, световни и европейски първенства в дисциплините хвърляне на гюле, копие, диск и вдигане на тежести.