Пампорово с иновации в планинския туризъм, Банско - столица на фестивалите
Пампорово с иновации в планинския туризъм, Банско - столица на фестивалите / Balkan Awards for Tourism Industry

Многобройните фестивали в курорта Банско, населен с едва 13 000 души, отреди на общината заслужена номинация за Балканска столица на фестивалите от Balkan Awards for Tourism Industry 2015. Церемонията на 9 декември от 20 ч. в зала Диамант на хотел Рамада в София ще възнагради най-успешните туристически обекти и дестинации на Балканите.

Над 50 фестивални формата са в културния календар на община Банско, част от тях с международно значение, други с национален обхват и редица свързани със съхраняването на местните традиции и култура.  Най-значимите международни фестивали са: Джаз Феста, БанскоФилмФест, Фестивал на балканската музика „Бохеми“, музикалния фестивал  „Банско Бийт“, Балетен фестивал и „Хорайзън“ Фест. В Националния културен календар се вписват театралният фестивал „На публиката с любов“, Фестивал за оперна и класическа музика, фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, фолклорен фестивал „Да надскочим Пирина“. Местните традиции и култура се представят чрез Седмицата на банската традиция,  Добринишко лято, традициония кукерски карнавал, „Празник на любовта и виното“, както и прегледи на читалищна самодейност в общината.

Пампорово с иновации в планинския туризъм Банско  столица на фестивалите
netinfo
С много иновативни подобрения за зимния туризъм в номинациите заслужено попада и курортът Пампорово. Курортът запазва социалната си политика и към ученическите групи и децата, като предоставя отново преференциални условия с цел стимулиране развитието на зимните спортове сред младежта и подрастващите. Пампорово АД инвестира в подобрение на ски зоната, като за новия зимен сезон туристите ще могат да се радват на влизането в експлоатация на новия 4-седалков лифт, който замени стар влек „Двата моста“ в местността Малина. Новият лифт ще е с дължина 1300 метра, денивелация 377 метра и капацитет 2000 човека на час.

За новия сезон 2015/2016 Пампорово закупи две нови снегоутъпкващи машини. С тях курортът вече разполага с 3 от най-модерните машини за снегоутъпкване в света. Традиционно както всяка година, Пампорово АД инвестира и в увеличение броя на оръдията за изкуствено заснежаване на пистата, с което те наброяват вече 200. Това ще осигури още по-добра и плътна снежна настилка, обезпечавайки със сняг 90% от пистите в курорта.

За новия сезон е направена и последната актуализация на пропускателната система Axess с най-ново поколение софтуер и настройки. Съществуващият от три сезона фън парк, ще продължи да развива третата си линия за начинаещи.

Пампорово с иновации в планинския туризъм Банско  столица на фестивалите
netinfo
Туристическата индустрия в съседна Турция е представена от един от най-популярните туроператори на Балканите - „Караджъ Турс”. Компанията има свои офиси в Турция, България, Македония и Хърватска. Работи с над 1500 агенции, които предлагат продуктите й.  Това я прави фирмата с най-развита офисна мрежа на Балканите.  От 2010 г. предлага  пътувания и в централна Европа като основен акцент заемат дестинации като Испания, Франция и Италия, обиколни екскурзии и почивки, както и голямо разнообразие от екскурзии на Балканските страни.

Пампорово с иновации в планинския туризъм Банско  столица на фестивалите
netinfo
Туристически обект № 1 за 2015 година в България - Замък "Влюбен във вятъра" в Равадиново също е сред номинираните за Балканските награди за туристическа индустрия. Номиниран за Балканските туристически награди е и един от най-предпочитаните СПА-хотели на Балканите - 4-звездният Роял Спа Велинград, както и бутиковият хотелски комплекс „Вега“ - Русе.

 

Пампорово с иновации в планинския туризъм Банско  столица на фестивалите
netinfo
Партньори на Balkan Awards for Tourism Industry 2015 са Българо-румънската търговско промишлена палата, Италианската търговска камара, Бизнес Клуб Лондон, Сръбско-Българската търговска камара и National Association for SPA & Wellness Tourism. Те ще отбележат значимите постижения на компаниите, успешно развиващи най-важния отрасъл за българската икономика, както и за икономиките на нашите съседи от полуострова.