Пак скандал в културата – Община Пловдив плаща командировка в чужбина на Асен Асенов
Пак скандал в културата – Община Пловдив плаща командировка в чужбина на Асен Асенов / Дарик Пловдив

Община Пловдив ще плати за командировка директора на фестивалите „Едно“ Асен Асенов до Полша, където през уикенда ще бъде официалното откриване на град Вроцлав като Европейската столица на културата за 2016-та година. Все още не е ясно, колко точно от парите на пловдивчани ще бъдат изхарчени за Асенов, но по информация на Дарик радио, само пътните са 700 лева.

Освен Асен Асенов за Вроцлав ще пътуват и председателят на дружеството на Пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, зам.-кметът по културата Амелия Гешева и Веселина Стоянова от дирекция „Протокол и връзки с медиите.

За Полша ще пътуват и директорът на Фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински и зам.-директорът по търговската дейност и маркетинг Цветелина Керански. Техният престой и пътни обаче са изцяло за сметка на град Вроцлав. Делегацията от Пловдив заминава утре и ще се върне в понеделник.

„Изумително е, че въпреки, че срещу Асенов има подписка от 300 човека от културните среди на Пловдив, местните политици продължават да го налагат“, коментира за Дарик радио художникът Емил Миразчиев. „Питам като какъв точно пътува Асенов за Полша и защо за сметка на общината и пловдивчани. Първо му дадоха 300 хил.лева, а сего го водят и по екскурзии“, не скри изненадата си бившият артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019“.

Той бе категоричен, че вместо да се придъжат към слогана „Заедно“, местните политици за пореден път разединяват културната общност в Пловдив.

От община Пловдив отказаха да коментират кой, как и защо е избрал точно Асен Асенов и Снежана Фурнаджиева, но според източни на Дарик радио техният избор е опит да се помирят културните гилдии в града.

 

Припомням, че в местния парламент има внесена подписка конкретно срещу Асенов, в която са се подписали над 300 човека от културните среди на Пловдив. Според тях поведението и дейността на Асен Асенов уронват престижа на града. Подписаните искат общината да спре финансирането на проектите на Едно, защото те подменят истинските културни стойности на бъдещата Европейска столица на културата.