Отмениха глоба за писта, на която загина скиор
Отмениха глоба за писта, на която загина скиор / netinfo

Магистратите от районния съд в Чепеларе отмениха глобата от 1 000 лв. на общината, наложенаот ДНСК през март  за невъведена в експлоатация система за изкуствен сняг.

24-те оръдия са монтирани на пистата в ски център „Мечи чал” над града, а проверката тръгна след нелепата смърт на 28-годишния Данаил Кънчев от Шумен край долната лифтена станция през февруари.

Наказателното постановление е съставено на местната администрация заради това, че тя е била възложител на строежа в качеството си на собственик на имота и е допуснала използването му без да е въведен в експлоатация. По делото стана ясно, че системата за изкуствен сняг е построена без разрешително и одобрен инвестиционен проект.

В решението се казва, че съдът намира за ирелевантен въпроса дали община Чепеларе е собственик на имота, респективно възложител. Съгласно разпоредбите не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация от компетентния орган.

Субект на нарушението обаче е ползвателят, а не възложителят”, пише се още в решението на магистратите. Инвеститор на незаконната система за изкуствен сняг е дружеството „Чепеларе курорт”. Съдът отмени наказателното постановление срещу общината, но решението подлежи на обжалване пред административния съд в Смолян.

Преди половин месец в съда падна и наложената от ДНСК глоба от 1000 лв. на лизинговата компания „Интерлийз” за незаконното съоръжение за изкуствен сняг. С нея „Чепеларе курорт” сключило договор за финансов лизинг за оръдията.