Стефан Стоянов
Стефан Стоянов / netinfo
Община Пловдив получи високо отличие за иновации в образованието. Наградата е за проекта „Подпомагане на общински училища за внедряване на нови образователни технологии и дигитализация на учебния процес“. Призът беше връчен на заместник-кмета Стефан Стоянов по време на официална церемония, която се организира от Фондация за реформа в местното самоуправление в рамките на първото издание на Програмата за добри практики в местното самоуправление в България.

За нас в Община Пловдив образованието е сред основните приоритети в управлението. От началото на тази година работим по тригодишна програма, която въвежда пакет от реформи, обхващащи цялата система от предучилищното до висшето образование“, заяви Стефан Стоянов. По думите му дигитализацията на учебния процес и въвеждането на платформите на Google и Microsoft за образование е важна крачка към модернизация на българското образование и към интеграция на децата към училищната институция.

Програмата за добри практики в местното самоуправление се организира с подкрепата на МРРБ и Съвета на Европа в Страсбург. Тя е разработена от Центъра за експертиза на реформата в местното самоуправление в няколко страни и цели да изгради мрежа за обмяна на опит между общините във връзка с въвеждане, разработване и реализация на иновативни практики в общинското управление.

Общо 29 практики от 19 общини са кандидатствали по програмата, а отличените бяха 6 от тях.

Община Пловдив реализира редица успешни политики в системата на местното образование, като въвеждането на „Монтесори педагогика“ в детските градини, осигури подкрепа на програмата за иновативни училища, оказва техническа помощ на учебния процес и на бакалавърската програма за „Софтуерно инженерство“.

Дигитализацията на учебния процес е важна част от пакета реформи, по които работи администрацията и цели до края на 2019 година да даде възможност на всички общински училища да се интегрират към облачните системи за образование. Това ще позволи на педагозите да използват редица съвременни инструменти в образователната система и постепенно да се премине към безхартиено обучение. Ще осигури и реално интегриране на родителите към учебния процес. Всяко дете ще получи личен имейл, през който ще има достъп до база данни на училището, електронни уроци, презентации, домашни работи и т.н.

Въвеждането на съвременни технологии ще улесни работата на учителите и ще направи учебния процес по-интересен, но и ще помогне на учениците да усвоят набор от умения на 21 век.

В момента по програмата за дигитализация се работи в 17 от общо 53 общински училища. Пълната интеграция в едно училище отнема между 2 и 4 години.