Оперният фестивал продължава с „Кармен“ на Античния
Оперният фестивал продължава с „Кармен“ на Античния / снимка: Държавна опера - Пловдив
OPERA OPEN mix
80616
OPERA OPEN mix
  • OPERA OPEN mix

Оперният  фестивал в Пловдив продължава тази вечер с премиерата „Кармен“ от Бизе.  От 21 часа на Античния театър можете да видите представлението, подготвено от международен екип от Испания, Италия и Америка.

Режисурата е поверена на испанката  Мария Елена Мексиа, която по време  репетициите използва рейки техники  за  сценичното представяне на изпълнителите като жив организъм. Диригент е музикалният директор на Пловдивската опера  Диан Чобанов.  Хореограф на спектакъла е  Владимир Ангелов, който от години работи в операта на Пласидо Доминго във Вашингтон.

Мецосопраното Виолета Радомирска влиза за първи път в  ролята на Кармен и то на българска сцена. Ученичката на Александрина Милчева от години живее и работи в Швейцария.

В Дон Хосе  за пореден път след многобройни участия в чужбина ще се превъплъти  тенорът  на Пловдивската опера Ивайло Михайлов. Наскоро той се завърна от Виена, където участваше в концерт в памет на Гена Димитрова.   Ролята на Ексамильо ще изпълни баритонът Валдис Янсонс от Латвия, който е пял в над 30 оперни тетри по цял свят.

В афиша на Opera Open 2015 на 3 юли е включена  операта  на Верди „Трубадур” ка, а  на 9 юли е  вечерта на италианската класика с участието на Паоло Бартолучи . Сред тазгодишните изпълнители са солисти от Арена Ди Верона, Ла Скала, Болшой театър и Метрополитън. Закриването е на 22 юли  с „Аида“ от Верди. Спектакълът  е с участието на Ана Лукреция Гарсия от Венецуела. При лошо време е резервирана дата за следващия ден отново на Античния театър.

Чуйте още в прикаченото аудио.