община Велинград
община Велинград / снимка: Тина Соколова

Близо 6 млн. лева ще трябва да плати Община Велинград на комуналната фирма „Еко-Титан“, реши Окръжният съд в Пазарджик. Местната администрация изгуби поредното дело срещу дружеството, като този път – отново чрез съдия изпълнител и принудително – ще бъдат събрани 5 946 000 лева, а петцифрена сума за адвокатски хонорар е издължена в хода на процеса.

За посочените суми са издадени изпълнителни листове още на 8 май 2015 година. С молбата с до частния съдебен изпълнител Георги Захариев да направи справки за недвижими имоти и сметки на общината и да наложи запори или възбрана върху тях. След блокиране на сметките е погасен дългът за адвокатско възнаграждение, но пък са приети три нови договора за правна защита от комуналното предприятие общо за 29 990 лева, също изплатени. Междувременно възражението на общината, че хонорарите за защитник за прекомерни не е уважено.

Магистратите потвърждават изцяло решението на съдия-изпълнителя. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебните спорове на родопската община срещу сметопочистващата фирма се разразиха от началото на 2017 година, когато се разбра, че риск от възбрана има за над 100 имота, сред които старческият дом „Ела“ и атрактивната бивша дискотека „Пикадили“. По спешност местните съветници промениха статута им в публична общинска собственост, за да станат несеквестируеми. Но се оказа, че този акт няма правна стойност – към датата на налагане на възбраната са били частна общинска собственост. Два от имотите са продадени в началото на тази година.