Около 700 души от Пловдив и областта се включват в националния протест на КНСБ
Около 700 души от Пловдив и областта се включват в националния протест на КНСБ / Снимка:Диляна Петрова, Дарик Радио Пловдив
Около 700 души от Пловдив и областта ще се включат в националния протест на КНСБ
76902
Около 700 души от Пловдив и областта ще се включат в националния протест на КНСБ
  • Около 700 души от Пловдив и областта ще се включат в националния протест на КНСБ

Около 700 синдикалисти от Пловдив и областта се включват в днешния национален протест на КНСБ  в столицата. Това каза на брифинг, председателят на Регионалния съвет на КНСБ - Пловдив Боян Бойкински.

В протестния митинг ще се включат членове на синдиката от Асеновград, Първомай, Карлово, Сопот, Садово и други населени места, а също и работници от няколко предприятия в областта, сред които КЦМ, ВМЗ-Сопот и "Асенова крeпост".

Причините за протеста са предвижданото в пенсионната реформа ежегодно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по четири месеца, от 1 януари 2015 година, за служителите и работещите 3-та категория труд. Исканията на синдикалната организация са това повишаване на възрастта за пенсиониране от следващата година да бъде замразено.

Освен несъгласието си с пенсионната реформа, от КНСБ не подкрепят и проектобюджета за 2015-та година.

Няма как да сме съгласни и с проектобюджета за 2015 година, тъй като там има твърде много рестрикции, като тези в държавната администрация, които ще доведат до намаление с 10% на трудовите възнаграждения или до съкращения.

От КНСБ не са съгласни и с намаляването на парите за образование, като дял от Брутния вътрешет продукт (БВП) на страната с 0,07%, както и намалените средства за здравеопазване- с 42 млн. лв.

Бойкински бе категоричен, че реакцията на синдикатите е логична. Очакванията са пред Народното събрание да се съберат над 6000 членове на Синдиката на българските учители, Федерацията на синдикатите в здравеопазването, на Синдикалната Федерация „Металици“ и други членове на КНСБ.