Пловдивската пожарна отново апелира към висока социална отговорност
Огромни са щетите след пожара в Хисарско, съобщиха от пожарната.

Пожарна Пловдив

272 декара горски фонд край Паничери, от които 170 дка борова гора, 50 дка широколистна гора и 52 дка поляни, 300 декара лозя и изоставени сливови градини и 600 лесонепригодни площи, 800 декара стърнище с неприбрана слама и кравеферма - това са щетите, нанесени от огнената стихия, която се разрази вчера край селата Паничери, Красново, Долна Махала, Кръстевич и Сухозем в община Хисаря.

Пожарна Пловдив

Шест екипа огнеборци от местната районна служба, подпомогнати от пожарникари от Карлово и Пловдив се бориха близо 12 часа с овладяването на критичната ситуация, разразила се на изключително широк фронт, труднодостъпен терен и най-вероятно е причинена от човешка небрежност.

Огнената стихия в Пловдивско продължава: Над 20 са сигналите за региона на Хисаря (СНИМКИ)

Разстоянията между огнищата на отделните пожари са повече от 100 км едно от друго. Огнеборците бяха активно подпомогнати от служители на ДГС-"Хисаря".

Пожарна Пловдив

Пожарна Пловдив

Кметицата на курортния град - Пенка Ганева също оказа безценна помощ при работата на терен, като бе организирала помощ от доброволци  от общината и осигури храна и вода в по-късните часове на деня, поради дългите и изтощителни часове неуморен труд. 

Пожарна Пловдив

Напрежението в Оперативен център на Пловдивската пожарна също бе огромно, като непрекъснато се налагаше предислоцираме на екипи от едно към друго местопроизшествие.

Пожарна Пловдив

По време на развихрите се пожари, лумна огън в кравеферма на територията на село Долна Махала. Въпреки бързата намеса на огнеборците, по-голяма част от двуетажната сграда, както и две животни бяха погълнати от огъня.

Пожарна Пловдив

Пловдивската пожарна отново апелира към висока социална отговорност - да не се палят стърнища, за дасе  разчистват земеделски земи - това е забранено и се носи съответна административно наказателна отговорност.

Пожарна Пловдив

Ако не бъде пресечен на време огънят бързо се пренася към съседни ниви, сгради и горски територии, а нетипично високите за сезона температури, съчетани с поривите на вятъра, допринасят за изключително бързото разпространение на пожар.