22 март - световен ден на водата
22 март - световен ден на водата / netinfo
Общоградски празник за Световния ден на водата ще се проведе за поредна година в Пловдив. Събитието ще бъде открито от заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева и е организирано от Община Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, ВиК – Пловдив и РИОСВ – Пловдив.

Пространството до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина ще бъде превърнато в своеобразна сцена на знанието и детското творчество, където ще се изявят с музика, танци и стихове млади таланти от Пловдив. Организаторите са подготвили и викторина с интересни въпроси, свързани с опазването на околната среда. За всички участници са предвидени подаръци, както и лакомства.

Представители на Младежкия воден парламент в България ще запознаят присъстващите с възможностите за привличане на младите хора в процеса на опазване на водите и водните екосистеми.

Тази година Световният ден на водата е на тема „Защо хабим водата?“ (Why waste water?), свързана с отпадъчните води и отправя послания за намаляването на количествата им и възможностите за тяхното оползотворяване. 

Световният ден на водата се отбелязва всяка година за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.