/ / iStock/Getty Images
Община Пловдив организира мащабна акция за почистване на града за един ден под мотото "Чисто зелено". Идеята е на 2 април от 10:30 до 16:30 часа в кампанията да се включат всички жители на Пловдив, служители на предприятия и на общинската и районните администрации, училищата, детските градини, каза пред журналисти заместник-кметът по екология в общината Анести Тимчев.

Той уточни, че акцията ще се проведе под патронажа на кмета на Пловдив Здравко Димитров. До момента желание за партньорство са заявили над 20 фирми от града и Тракия икономическа зона, които са представили предметни награди и финансови средства и които ще се раздават на участниците в инициативата в края на деня чрез томбола.

Той подчерта, че замисълът е пловдивчани да посрещнат пролетта в един почистен и добре организиран град, както и да се създаде традиция това почистване да се извършва два пъти в годината - в началото на пролетта и есента.

Акцентът на акцията е събиране на битовия отпадък и отпадъчната растителност от междублоковите пространства, зелените площи и районите около учебните и детски заведения без терените, които ежедневно се поддържат от общинските предприятия "Градини и паркове" и "Чистота", подчерта Тимчев. Той добави, че в деня на акцията в шестте района на града ще има обособени пунктове, от които ще се ръководи почистването. 

Събраният отпадък ще се поставя в чували до контейнерите, откъдето двете общински фирми ще извозват веднага, с цялата си налична техника, на три места - в завода за преработка на отпадъци в село Шишманци, на сметището край село Цалапица и на компостиращата инсталация, за което отпадъците трябва да се събират разделно. 
 
БТА