/ iStock/Getty Images
Община Пловдив започва електронизация на здравните картони на децата в детските заведения и училищата в града.

Дигиталната система, която ще бъде внедрена, ще изпълнява и функциите на информационен център, с който ще се намали възможността за губене на време за помагане на пациентите, за да се достигне бързо и качествено до необходимата здравна помощ, базирайки се на електронното здравно досие. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Заради високите цени на тока: Детски градини в Пловдив са пред затваряне (ВИДЕО)

От общината уточняват, че това е записано в стратегията за общинското здравеопазване, която днес беше обект на обществено обсъждане за втори път, заедно със специалисти от дирекцията „Здравеопазване" и представители на медицински заведения в града.

„Главната цел на настоящата Здравна стратегия на община Пловдив за периода 2021-2030 г. е превръщане на общинското здравеопазване в ефективна система, предоставяща медицински и здравни услуги с високо качество, достъпни за всеки жител на община Пловдив.

Пътят, по който сме поели чрез стратегически подход да развиваме здравеопазването, се одобрява от лекарското съсловие, което е добра оценка за нашата работа", каза директорът на дирекция „Здравеопазване" д-р Калин Калинов, който подчерта значението и на личните лекари при включването им в реализацията на приоритетите на стратегията.

Капиталовата програма на Община Пловдив ще бъде 50 милиона лева

Документът приоритизира развитие на общинското здравеопазване за постигане на здравно благосъстояние на жителите на община Пловдив чрез активни, ефективни и ефикасни дейности от страна на общинските лечебни заведения; качествена и достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ чрез укрепване на ефективността и контрола на медицинските дейности и обезпечаване на системата на общинското здравеопазване с квалифицирани човешки ресурси.

Сред акцентите са и подобряване на условията на труд, обучение и професионално развитие на медицинския и немедицинския персонал. 
БТА