Община Пловдив инвестира 200 000 лв. в нова IT специалност в ПУ
Община Пловдив инвестира 200 000 лв. в нова IT специалност в ПУ / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Община Пловдив ще инвестира около 200 000 лв. в нова бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство“, която ще се преподава в Пловдивския университет. За инициативата на градската администрация съобщи кметът Иван Тотев, като уточни, че ще бъдат приети 50 студенти, 30 от които бесарабски българи от района на Одеса.

„Участвахме активно в изготвянето на учебните планове съвместно с университета. Предстои да се проведе приемен изпит, който ще класира най-добрите 20 българи за прием в специалността“, посочи още Тотев и добави, че са заложени репери, които се отнасят за качеството на образованието – при непостигане на съответните резултати студентът губи правото да получава общинската субсидия, която покрива таксата му.

Заради новата специалност на утрешната сесия на ОбС ще бъде сключен Меморандум за сътрудничество между Общината и университета.

Пловдив бе фокусът на пролетната среща на компаниите-членове на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/, която се проведе снощи в столицата. Представители на 17 компании се събраха на традиционния форум на ИТ фирмите, като в събитието се включиха и компании, които са базирани в Пловдив и не са членове на БАИТ.

На събитието присъстваше Иван Тотев, заяви, че Общината постоянно работи за привличането на чуждестранни фирми в индустриалните зони на Пловдив, като  паралелно се реализират и редица дейности, които повишават качеството на живот в града. Сред предстоящите проекти на града са въвеждане на дуалното образование, обучение в общински градини по метода Монтесори, както и въвеждането на ИТ направление в средно училище следващата година.