Административен съд-Пазарджик
Административен съд-Пазарджик / /фото: Тина Соколова, Дарик радио
Съдебното дело срещу търговеца засега се препъва в поредица процесуални пропуски
Заради процесуални пропуски в дело срещу търговец на незаконно произведен алкохол, Административният съд в Пазарджик отмени решението на районните магистрати, за наказателно постановление за 12 255,32 лева – двойната равностойност на дължимия акциз. Казусът е върнат за разглеждане от друг състав на първата инстанция.

Ракиджията се издънил, пускайки оферта за стоката си в сайт за безплатни обяви. Там обаче била забелязана от когото не би искал – митнически служител, случайно разглеждащ предложенията. След устроен капан и екшън с преследване се стигнало до съдебно дело, което засега се препъва.

В края на февруари 2016 година митническият служител Васил Минчев се натъкнал на обява за продажба на домашна ракия по 5 лева за литър. Набрал посочения телефон и се свързал с продавача. Той обяснил, че ракията е негова и се спазарили за покупка на 500 литра по 4,50 лева. Човекът отсреща предложил в последващи разговори и други количества, които имал вкъщи, още неразредени и скоро варени. Уговорена била и среща на 2 март 2016-та.

Минчев докладвал на колегите си за офертата и заедно с още трима организирали проверка. Тръгнали по двойки с два автомобила без отличителни знаци. Пристигнали и позвънили на продавача, а той променил мястото на срещата за местността Ильовица край беловското село Аканджиево. Единият екип отишъл на посоченото място, а след малко дошъл и търговецът с бял пикап. Отворил помещение, в което имало 60 ПВЦ туби по 10 литра с безцветна течност. Проба със спиртомер показала, че ракията е около 50 градуса. Докато мъжът товарел тубите в колата на митничарите, пристигнали и другите двама техни колеги, паркирали така, че да му препречат пътя и се легитимирали. Въпреки това продавачът успял да се качи в колата си и да избяга. Инспекторите тръгнали да го преследват, но го изпуснали.

Тогава подали сигнал до полицията в Септември. Малко по-късно униформените намерили пикапа изоставен в лозов масив. В товарната част на автомобила били открити още 17 туби с по 10 литра ракия между 43 и 60 градуса. На същия ден бил претърсен и домът на мъжа в присъствието на кмета на Аканджиево Ангел Шуманов. От хладилен фургон в двора били иззети още 36 бутилки по 10 и 11 литра с надписи „Есенция – мускат, мискет, уиски“ и 7 по-малки шишета по 20 и 30 мл, също с алкохол. Стопанинът бил поканен по телефона да представи документи за платен акциз и да даде обяснения в полицията, но не се явил. Не се отзовал и на поканите да отиде в митническото бюро за връчване на акт, а документът бил съставен в негово отсъствие на 2 август 2016 г.

Поне за момента обаче соченият за търговец на ракията се измъква от наказание заради поредица пропуски и недоказани обвинения. Твърди, че телефонът от обявата на сайта никога не е бил негов, а разследващите не са направили необходимото, за да докажат дали това е така. Същата е ситуацията с пикапа, който се води собственост на пловдивска фирма и съответно – на нейния управител. За фургона, в който са открити част от тубите, е представен договор за наем с трети лица.

Кметът на Аканджиево пък заявява пред магистратите, че не е присъствал на проверката, не е подписвал протокол, не знае за какво става дума и не е виждал показаните му в съдебната зала документи. На всичко отгоре се явява и квитанция от Община Белово от датата на екшъна с митничарите – 2 март 2016-та, с която обвиняемият се опитва да докаже, че на този ден е продавал мартенички и не е карал никакъв пикап. Служителката, издала разписката, не помни на кого я е дала – на жена или на мъж.

Затова състав на Административния съд в Пазарджик с председател Мариана Шотева връща казуса за повторно разглеждане и изясняване на фактите.