д-р Ана Миовска
д-р Ана Миовска / болница Селена
Интервю на Искра Койчева с др. Ана Миовска
100936
Интервю на Искра Койчева с др. Ана Миовска
  • Интервю на Искра Койчева с др. Ана Миовска
Грижите на лекарите в първите минути на новородените бебета са най-важни. Осигуряването на комфорта, близък до този на майчината утроба, както и поддържането на основните жизнени показатели, са от изключително значение в този момент. Това заяви в интервю за Дарик д-р Ана Миовска - неонатолог в пловдивската Университетска акушеро-гинекологична болница „Селена“

Отделението по неонаталогия в лечебното заведение е едно от най-съвременните в цяла България за недоносени бебета, с изключително модерна апаратура и високо квалифициран екип.  

неонатология болница "Селена"
болница Селена

То е оборудвано с 12 кувьоза, включително с най-новото поколение „кувьоз бейби лео“, с две термо легла, със 7 респиратора, монитори, инфузионни помпи, така че имаме перфектните условия за обгрижване, както на недоносени, така и на доносени бебета с различна патология, които също попадат в нашето отделение. Годишно в интензивния сектор на неонатологията в болницата се отглеждат средно 200 бебета“, разказа д-р Ана Миовска.

В последните години тенденцията за нарастване на броя на недоносените деца нараства. Според д-р Миовска, причините за това са комплексни и се коренят в съвременния начин на живот и напрегнатото ежедневие.     

Грижите за недоносените деца са големи и непрекъснати - както от страна на лекарите, така и от страна на акушерките, подчерта лекарят.

неонатология болница "Селена"
болница Селена

Най-общо казано те се изразяват в хранене, наблюдение и поставяне на новороденото в специални гнезда в кувьоз с цел да се запази неговата физиологична позиция, както и използването на т.н. кенгуру грижа, наричана още утроба извън тялото. Доказано е, че при тази грижа основните жизнени показатели се подобряват, докато новороденото е върху гърдите на майката или на бащата. И не на последно място, емоционалната връзка между детето и родителите се закрепва по този начин. Затова и имаме специални фотьойли в отделението“, обясни тя.

По думите й, съвременните тенденции и методи като неинвазивната и апаратната вентилация са изключително важни за недоносените бебета по отношение на диагностиката и лечението на малките пациенти.

"Никой не е подготвен за преждевременно раждане, ситуацията за майката и бащата е шокова. Затова  с много търпение и доверие информираме бъдещите родители, за да знаят че не след дълго ще държат в прегръдките си едно здраво и хубаво бебе“,  заключи д-р Ана Миовска.

Цялото интервю с лекарят можете да чуете в звуковия файл.