Нарастват случаите на полицейско насилие извън районните управления
Нарастват случаите на полицейско насилие извън районните управления / снимка: Виктор Кадири/dariknews.bg

Случаите на полицейско насилие извън районните управления са се увличили двойно за последните 7 години. Това сочи докладът с резултатите от Гражданското наблюдение в полицията. В него се посочва, че са анализирани само случаите отразени в медиите.

Гражданското наблюдение е регистрирало подобрение в отношението на полицаите към задържаните, осигуряване на преводач, оборудване на местата за задържане с обслужващи помещения, както и осигуряването на такива за мъже и жени отделно. Регистрирани са случаи, в които полицаи разубеждават арестантите да търсят адвокатска помощ или не ги запознават с правата им.

Според доклада на Гражданското наблюденив само 18 районни полицейски управления се доближават до нормативните изисквания. Извършениете в последните години ремонти в част от наблюдаваните РПУ-та, в повечето случаи са козметични и не са довели до особени подобрения, нито в условията на задържане, нито в условията на работа на полицията, се казва още в доклада. Посочва се още, че в не малко случаи въпросните ремонти са правени с лични средства на полицаите.