Фестивал на киселото мляко в Момчиловци
Фестивал на киселото мляко в Момчиловци / netinfo
Избират Кралица на Киселото мляко - Мис Родопи. Търси се най-бързият в приготвянето на таратор и в скоростно изяждане на кисело мляко

Третият фестивал на киселото мляко, който стартира днес отново ще събeре българи и китайци в родопското село Момчиловци. Така в дните от днес до неделя селото ще се превърне в столица на киселото мляко и ще популяризира млечните продукти в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентични занаяти.

Очаква се в Момчиловци да пристигне 30-членна делегация от Китай, в състава на която влизат представители на ръководството на компанията, произвеждаща от 8 г. мляко „Momchilovtsi“ в Шанхай.

Тази година фестивалът ще протече под мотото „Киселото мляко – новият път на коприната“. Дошлите от близо и далеч гости ще имат възможност да дегустират кисело мляко, сирена и кашкавали от Родопите и цяла България. Част от атракциите в центъра на Момчиловци ще бъдат демонстрациите на производство на брънза и бито сирене по стари рецепти от родопски майстори.

По време на Фестивала на киселото мляко ще бъде направена символична първа копка на нова ферма с мандра, в основата на която ще бъде зазидана капсула на времето с послание за идните поколения, отправено от двете страни. Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне напролет.

Като нов елемент тази година присъстват конни състезания и възможността всеки желаещ да поязди безплатно в близост до заработилия по време на фестивала демонстрационен център на 2 км от Момчиловци. Там гостите ще могат да дегустират млечни продукти и ще видят как се произвежда киселото мляко, прославило Момчиловци в Китай.

Традиционно по време на фестивала ще бъде проведен Националният конкурс "Кралица на Киселото мляко - Мис Родопи". Ще има редица забавни състезания като най-бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран и скоростно изяждане на кисело мляко.

Гостите на Момчиловци ще могат да се насладят и на изпълненията на Ансамбъл „Българе“, Теодоси Спасов , Иван Шопов и група „Авигея“.