Над 40 блока в Смолян под въпрос за безплатното саниране
Над 40 блока в Смолян под въпрос за безплатното саниране / Дарик архив

28 блока в Смолян със сигурност ще бъдат финансирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Други над 40 обаче са поставени под въпрос, заради решението на Министерството на регионалното развитие за временно преустановяване на сключването на нови договори.

От общината се надяват, че програмата ще продължи и през следващата година, защото тя е от изключителна важност за района. В Смолян зимата е дълга, а санирането ще намали разходите за отопление и замърсяването на въздуха от отоплението на въглища и дърва през зимата.

Сложно е положението, защото хората се надяват средствата за догодина за над 40-50 блока да стигнат, живея с надеждата, че това ще се случи“, каза кметът на общината Николай Мелемов. Около 1500 са домакинствата в Смолян, които очакват домовете им да бъдат санирани през 2017-та година. „Те изминаха доста дълъг път, за да си оправят документацията, виждат как старите блокове се обновяват и стават красиви и как всички хора са доволни“, добави още Мелемов.