Над 10 опита за телефонни измами за няколко дни в Смолянско
Над 10 опита за телефонни измами за няколко дни в Смолянско / dariknews.bg

Зачестяват случаите на опити за телефонни измами в област Смолян. Над 10 сигнала от граждани са постъпили в полицията през последните няколко дни. В тази връзка ОД МВР - Смолян отново се обръща към гражданите с апел да проявяват по-голяма бдителност.

Схемите са различни, но най-актуални напоследък са измамите с пътно-транспортни произшествия. При тези измами по телефона се обажда някой, който се представя за близък и плачейки разказва трагична история - че е причинил тежка катастрофа и е ранил човек, ето защо сега е задържан от полицията и от вас се иска да платите на полицая или прокурора някаква сума пари като гаранция, а това е измама.

Полицията не иска пари, а гаранцията се превежда само по банков път. При другия вариант на тази измамна схема гласът по телефона отново се представя за ваш близък роднина, но този път той е пострадал при тежка катастрофа с автомобил и има нужда от пари, за да му се направи спешна операция. Може дори да предаде телефонната слушалка на друг човек, който се представя за лекар и започва да ви убеждава колко спешно трябва да се извърши операцията и че е необходимо незабавно да се заплати определена сума.

Измамниците обикновено изпращат някой друг човек, който в някои случаи може дори и да не знае, че е включен в измамната схема, на уговорено с вас по телефона място, за да предадете парите на него.Измамниците са добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират страдание, съчувствие, желание да помогнат и разчитат на наивността и съпричастността на своите жертви, които най-често са възрастни хора.