/ Дарик, архив
Национално състезание по български език и литература за зрелостници ще се проведе днес от 11.00 часа във Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще могат да се запишат студенти във Филологическия факултет още с подаването на документите през месец юни. Те ще могат да направят това в някоя от следните избрани от тях специалности: българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история, български език и испански език, български език и немски език, български език и португалски език, български език и гражданско образование.
 
Състезанието ще се проведе в сградите на ПУ „Паисий Хилендарски“ и ще продължи 3 астрономически часа. Форматът му ще бъде много близък до този на държавния зрелостен изпит.

Седем инженерни отбора в национална надпревара по теоретична електротехника

 
Участието в състезанието е безплатно,  кандидатите трябва да носят само  личната си карта. Те ще работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен.

Класирането се осъществява по точки, които се приравняват в оценки от шестобалната система,
закръглени до една десета (0,10). При кандидатстване за специалност във Филологическия факултет на Пловдивския университет получената отлична оценка от състезанието ще е със статут на балообразуваща, като няма да зависи от успеха, който ще има зрелостникът на матурата (стига той да е положителен). В рамките до 10 дни след провеждането на мероприятието резултатите ще бъдат обявени на сайта на Филологическия факултет.