/ БГНЕС
На 2 май Община Пловдив започва кампанията за прием в първи клас. Предварителен анализ на отдел "Образование" показва, че са осигурени достатъчно места за всички първокласници във всички райони. Това съобщи заместник-кметът по образование Стефан Стоянов. Той припомни, че моментът на подаване на заявлението няма тежест при класиранията, важен е броят натрупани точки.

Най-много точки получават децата, които имат адресна регистрация повече от три години в района на училището или техните братя или сестри учат в същото училище. За шеста година приемът в общинските училища ще се осъществи чрез системата на Община Пловдив за електронно централизирано класиране.

Предвидени са автоматични проверки на адресните регистрации на децата и родителите, посочи Стоянов. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва в следващо класиране за останали свободни места. Първото класиране ще бъде обявено на 3 юни.

Вече имаме записани украински деца и очакваме да има още желаещи, каза Стоянов и допълни, че техният прием е по друг ред. Той посочи, че към момента има проблем при децата от Украйна с ваксинационните им паспорти и се очаква единна позиция на институциите. 

Данните от кампаниите през предходните пет години показват, че наличните свободни места и желанията на родителите съвпадат в много голяма степен - между 94 и 97 на сто. Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до пет желани училища, независимо от адресната му регистрация.
БТА