Нина Миткова
Нина Миткова / netinfo
Нина Миткова, на 38 години, майка на 2 деца, Кандидат за народен представител, водач на листата ПП ВОЛЯ за Пловдив- град.
 
В средата на 90-те Нина Миткова (заедно със съпруга си Максим Митков), започват частен бизнес –  внос и търговия на бебешки колички. Постепенно към детските колички се добавят нови асортименти за отглеждане на бебета и деца. „Чиполино” се ражда като идея в началото на новото хилядолетие и за 10 години става водеща марка на българския, македонския и сръбския пазар. През последните години марката добива популярност и на още много пазари от ЕС, както и на по-екзотични дестинации, като Таити, Малта и Мароко. Междувременно семейството стартира и друг успешен бизнес – производство на велосипеди. Така, за около 15 години, портфолиото от продукти и марки нараства значително, както и броят на работещите в семейните фирми. Днес Нина и Максим са работодатели на над 1000 души.

В областта на корпоративната социална отговорност „Чиполино” ремонтира и възстановява стаи за изписване на новородени в болници и София и Пловдив, обзавежда помещения за повиване и хранене на бебета в Пловдив и в ДКЦ в няколко града в страната, прави продуктови дарения за детски, медицински и общински центрове. Фирмата възстановява, облагородява и надгражда инфраструктурата на парк „Тракия 01“, подкрепя и културни прояви и събития с благотворителна цел.
 
Г-жо Миткова, Вие сте човек от бизнеса и нямате опит в политиката. Защо се насочвате към нея и кое ви окуражава, че ще се справите?
 Да, е рядкост хора от бизнеса, собственици и едри работодатели да участват в политиката и да отделят от времето и личният си ресурс, за  да работят в полза на обществото и да участват в навременното решаване на различни проблеми, с цел подобряване качеството на живот  на хората, които искат да останат да живеят в България, а не да мечтаят за по-добър живот извън родината си.
Това е често срещано явление в развитите държави, и явно е време да стане факт и у нас. Считам, че в България има достатъчно компетентни и мотивирани хора от бизнес средите, които са готови да работят в полза на обществото. Това на 100 % важи за мен и аз имам готовността да отдам експертно знание и опит, да участвам в законодателни промени, свързани с решаването на национални проблеми, които тежат от години. Всички от гражданско движение „Воля” сме категорично решени веднъж завинаги да променим съдбата на страна ни.
 
Какъв опит точно сте натрупала, на който ще  разчитате, за да има полза от Вашето участие в политиката и подобряване на живота на българина? Защо да Ви се доверят хората?

Работата ми на управленска позиция вече повече от 15 години и практиката ми в търговско дружество с широк таргет от клиенти, ми дава широк хоризонт за действие, на база натрупания опит . Да работиш с много хора не е лесно, а да ги управляваш, обединяваш, мотивираш и в същото време да не ги разочароваш, е още по-трудно. Обикновено, генералният мениджър не се занимава с оперативна работа, а с разрешаването на кризисни ситуации и вземането на стратегически решения. Грижи се за ефективната работа на дружеството и неговата финансова стабилност,  за  сигурността и перспективите както на организацията, така и на работещите в нея. Постоянна цел е въвеждането на добри практики и постигане на високо ниво на удовлетвореност от клиенти, контрагенти и партньори. Моят Университет е моята практика, която ме е научила на взаимоотношения и уважение към хората, на етика, на отговорност, на дисциплина към поетите ангажименти. Смятам, че успешното развитие на бизнеса, който управлявам и начинът ми на живот са допринесли за едно високо ниво на съзнание и готовност да направя нещо за моите съграждани и за страната си.
 
А защо хората да се доверят на Движение „Воля“?
 Думата политика и депутат в България са равнозначни на корупция. Това трябва да се промени. Върху това искам да работя аз, както и всички от движение “Воля”.  Порочните практики трябва да се изкоренят. Нека във властта и управлението на държавата участват и хора, които са успешни в управлението и развитието на бизнеса си. Вярвам, че материално обезпечените хора не биха въвлекли себе си в корупция. Съдейки по себе си, смятам че тяхната мотивация би трябвало да бъде единствено да помогнат с опита и знанията си за подобряване на социалната реалност в България. Има една сентенция, която казва следното: “Ако в житейският ти и професионален път си попаднал сред по-малкият процент на богатите и успелите, то твоя отговорност е да започнеш да мислиш и за останалите“.  Г-н Марешки е ярък пример за човек, започнал сам с много малък капитал и стигнал до това днес да бъде един от най-големите работодатели и данъкоплатци в България. Той е човек с много качества – изявен лидер, стратег, с явна цел - печелейки за себе си, да помага и на хората. Видно е, че Марешки е коренно различен от образа на управляващите държавата ни през всички години от най-новатата история на България. Основният критерий, по който той подбира хората, които ще бъдат част от неговия екип, е именно да не са имали нищо общо с политиката до момента.  Необходимо и ценно е те да бъдат експерти в своята област, да са граждани с чиста съвест и високо съзнание, да ги боли за проблемите на нацията и държавата!
Важно е да кажем следното: ВОЛЯ е гражданско движение и ще остане такова. Формално се явяваме като партия, защото такива са изискванията на избирателния закон. Избрахме името ВОЛЯ, защото имаме волята да направим промяната за развитие. Защото сме точно обратното на това, което гледахме толкова години в политиката – четена на обратно ВОЛЯ е ялов – такъв беше преходът 27 години. Време е преходът да свърши и да говорим за бързо развитие!

Нина Миткова
netinfo

Във ВОЛЯ са събрани почтени хора и професионалисти. Нямаме бивши депутати или министри, нямаме хора, които са прескачали от партия в партия с користни цели или такива, за които да си народен представител е модерно.
Кандидатите на ВОЛЯ са сплотен екип от мотивирани професионалисти! При нас няма битка за постовe, а кауза!
ВОЛЯ е олицетворение на анти-системната вълна в България, която ярко се прояви на президентските избори и на референдума. ВОЛЯ не обещава, ВОЛЯ действа.
Повечето от нас идват от успешен частен бизнес. Ние ще работим бързо, ефективно, с прагматични решения!
ВОЛЯ е единственият различен играч на тези избори – всички останали са ни добре познати за последните 27 години на прехода. Разменяха си ролите – управляващи и опозиция, но с нищо не подобриха положението на народа. Докараха държавата дотам, че винаги да печели класацията за най-бедна в Европейския съюз.
Ние не харесваме държавата, която досегашните партии направиха – държава на картели и корупция, на бедност и отчаяние. Пропастта между народа и политиците е огромна.