Монтират паметника на Борис Христов
Монтират паметника на Борис Христов / снимка: Ваня Трингова/ Дарик радио Пловдив

Започна монтирането на паметника на големия оперен певец Борис Христов пред Дома на културата в Пловдив. Това съобщи специално за Дарик радио Жорж Трак, който дари 500 килограма месинг за неговото изграждане.

Монументът е дело на скулптора Цвятко Сиромашки, който днес отбелязва 60 годишния си юбилей. Средствата за изграждането на паметника бяха събрани от родолюбиви българи от цял свят, между които е и Елмира Дърварова – първата и единствена до днес жена концертмайстор в историята на Нюйоркската „Метрополитен опера”.

Монтират паметника на Борис Христов
netinfo

Покрай паметника се разгоряха бурни спорове, продиктувани от решението на общинарите, вместо него, пред Дома да бъде поставена алейка с пейка, дело на друг пловдивски творец - Атанас Хранов.

Решението на общинския съвет бе посрещнато с много присмех и дори беше подета подписка срещу него, но за щастие, на финала беше взето решение да се постави и уникалното произведение на Цвятко Сиромашки.

Ефектът на бронзовата глава се получава от холограмното изображение, което се получава чрез сложния релеф и позволява скулптурата де се вижда двустранно. Официалното откриване на новия паметник е предвидено за 23 май.

В Пловдив продължават честванията за 100-годишнината от рождението на Борис Христов.