/ БТА
Младежи от България и Северна Македония рисуват заедно в Пловдив. Инициативата е част от стратегията на Фондация "Българска Памет" за сближаване на децата от двете страни на границата.

"Малък Монмартър" е традиционно събитие, организирано от Детското художествено ателие "Свети Кирил и Методий" в Битоля, но тази година сме в България по покана на фондацията", каза пред БТА Славчо Неделковски, мениджър на ателието от Република Северна Македония. Художественото събитие "Малък Монмартър 2022 в Пловдив" беше открито днес, 30 юни, на Гребния канал, където рисуват 24 младежи.

По думите му проектът се реализира в Република Северна Македония вече 41 години. Тази година сме в България с 12 младежи на възраст от 12 до 17 години, които с българските си връстници, също 12 души, творят в Пловдив, обясни Неделковски. По думите му някои от децата за първи път напускат Северна Македония и са развълнувани. Учениците са от частни и държавни училища, като не всички са в профилирани художествени паралелки.

Те имат възможността да рисуват традиционна и стара градска архитектура, обясни ръководителят им и допълни, че вече са разгледали голяма част от Пловдив като Стария град, квартал "Капана" и Гребната база. На втори юли младежите ще рисуват в София.

След края на "Малък Монмартър 2022 в Пловдив" рисунките ще бъдат подарени на Община Пловдив и Столична община, а най-добрите осем ще получат специални подаръци, осигурени от Фондация "Българска Памет", която е домакин на събитието.

Визитата на Детско художествено ателие "Свети Кирил и Методий", Битоля е част от дългогодишната стратегия на фондацията за поддържане на добрите отношения между Северна Македония и България, включваща организирането на ежегодни семинари и събития за кариерно развитие на младежи от двете страни на границата.
БТА