/ БТА
Много майстори от цялата страна изпълниха двора на Регионален етнографски музей – Пловдив, където от 28 юни до 3 юли се провежда ХІV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. Мотото на инициативата тази година е "Игра на цветовете".

След 2-годишно прекъсване, поради пандемията, майсторите на старите занаяти се завърнаха в двора на музея, за да представят труда си, каза директорът на музея доц. Ангел Янков. Плетене на кошници, тъкане, кожарство, дърводелство, грънчарство, изработка на бижута от различни материали, свещолеене и още много други традиционни занаяти ще бъдат демонстрирани пред стотиците гости и жители на Пловдив, заявили интерес към събитието.

БТА

В настоящото издание на майсторската седмица акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което организаторите ще илюстрират чрез три коренно различни занятия - плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца. Майсторите, представящи тези занаяти, ще си изберат чираци, които ще работят с тях всеки ден до края на седмицата, а накрая ще излъчат кой е най-достоен и може да продължи обучението си за калфа.

БТА

На Петровден (29 юни), в музея ще има възстановка на Петровденски обичаи. След това демонстрации и обучение на занятието писане на яйца ще проведе Светла Ракшиева.

БТА

На 30 юни майстор Иван Станев ще представи стъклодухането, а на първи юли майстор Спаска Георгакева ще обучава децата на занаята плъстене. 

БТА

През цялата седмица гостите ще имат възможност да наблюдават и да се включат в танците на ансамбъл „Иглика“ с художествен ръководител Венцислава Еленска.

БТА

БТА