/ iStock/Getty Images
Регионалният етнографски музей в Пловдив кани пловдивчани и гости на града на 28 юни от 12.00 ч. на откриването на ХІV-то издание на „Седмицата на традиционните занаяти“. След двугодишно прекъсване поради пандемията, възрожденският двор на Куюмджиевата къща ще се изпъстри с цветове и оживи с глъч и песни, а майсторите на старите занаяти отново ще бъдат скъпи гости още на 27 юни, ден преди откриването.

„Надяваме се отново „да възкресим“ това отдавна отминало време и да усетим духа на старата пловдивска чаршия. През Седмицата майсторите ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, ще предлагат на купувачите своите ръчно изработени изделия. Както е при всяка среща между приятели, не трябва да пропускаме и факта, че успоредно с труда върви и забавлението. Затова на 29-ти юни заедно ще отпразнуваме Петровден, а по стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни  хора между чимширите в двора“, разказа доц. д-р Ангел Янков, директор на РЕМ – Пловдив, съобщават от Общината в града.

В „Седмицата на традиционните занаяти“ акцентът е поставен върху преливането или играта на цветовете, което ще бъди илюстрирано чрез три коренно различни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.

Както винаги  ще бъдат представени различни занаяти, за да се види не само трудът, но и хората, които, въпреки трудностите, продължават да работят и да носят духа на традициите. Посетителите ще могат да усетят магията, която материализира майсторските идеи в уникални произведения и превръща занаятчията в творец.

Домакините се надяват да засилят интереса на децата и младите хора към традиционните занаяти, защото при тях могат да видят не само готовото изделие, но и да участват сами в изработката му, т.е. да чиракуват при майсторите.

По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионалния етнографски музей.