Малобройни протести в страната срещу новото правителство
Малобройни протести в страната срещу новото правителство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Малобройни протести срещу новото правителство на Пламен Орешарски се състояха в някои градове на страната. Националният протест бе организиран в социалната мрежа фейсбук, като най-многобройно участие бяха заявили хората от София, Пловдив, Варна, Бургас и Сливен.

Стотици хора в София излязоха на протест, организиран в социалната мрежа, срещу новото правителство на Пламен Орешарски. Първоначално те се събраха пред парламента, който не бе обграден с метални заграждения, а само с жива верига от полицейски служители. Протестиращите блокираха за кратко булеварда пред Народното събрание и след това тръгнаха към обичайното място за протести - Орлов мост. От там хората се насочиха към Минестерството на спорта, като блокираха бул. „Цар Освободител".

Точно в 12 ч. пред общината в Пловдив бе дадено началото на днешния национален протест срещу правителството. Около 300 души се събраха, за да изразят недоволството си от новоизбраното правителство и новата конфигурация в парламента.

Основните акценти в недоволството на хората бяха срещу новата парламентарна коалиция и най-вече срещу партията, осигурила съществуването на правителството - "Атака". На протеста бе издигнат транспарант, определящ БСП, ДПС и "Атака" като политически Франкенщайн. Протестиращите заявиха категорична позиция против строежа на АЕЦ "Белене" и срещу енергийната мафия. Протестът продължи с шествие по Главната улица в посока към Съдебната палата.

Пловдив бе един от градовете, в които граждани заявиха, че ще се включат в "Национален протест: Оставка на Кабинета "Орешарски" ", организиран в социалната мрежа "Фейсбук".

Около стотина души се събраха на протест и във Варна. Поводът за протеста е цялостното управление на страната, както и новият политически кабинет. Преобладаващо присъстват млади хора, част от които носят българското знаме и знамето на анархията.

Част от исканията на протестиращите са гражданите да имат по-голям достъп до решенията, които се взимат в парламента, подобряването на качеството на живот на българите, като и решаването на проблема с високите сметки за ток.

Протестиращите във Варна блокираха за кратко бул. „Мария Луиза" в морската столица и след това се насочиха към Морската градина.

Благоевградчани обърнаха гръб на провелия се протест срещу правителството на Пламен Орешарски, който бе част от националната инициатива. Представителите на медиите бяха повече от митингуващите. Импровизираният митинг бе в 12.00 часа на площад "Георги Измирлиев" в областния център. Той бе проведен след предварително устно уведомление до Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Организаторите на протеста Димитър Лалев - бивш координатор на ГОРД в Благоевградско, Христина Ядкова и певецът Стоян Джельов призова преминаващите пред сградата на Общината да се присъединят за сваляне на кабинета и да кажат "Не - на мръсните игри на политиците". "Кабинетът Орешарски е съставен от баджанаци, енергийната мафия, обръч от фирми на Моника Станишева", обърна се към малцината граждани на площада Христина Ядкова. Тя заяви, че около 150 благоевградчани са се отправили към столицата за националния протест. Като повод за действията Ядкова изтъкна цялостното управление на страната след новия политически кабинет. Част от исканията са гражданите да имат по-голям достъп до решенията, които се гласуват в Народното събрание, подобряването на качеството на живот на българите, като и решаването на проблема с високите сметки за ток. "Ако не сте съгласни да заробват България и българите с милиарди за АЕЦ "Блене", за да обслужват чуждите и лични интереси, изразете смело вашата позиция. Това правителство и този парламент имат намерение да поддържат статуквото и да продължат политиката на геноцид над българския народ. Ако не искате децата ви да бягат в чужбина, а да учат и работят в България, не се страхувайте, искайте смело от изпълняват волята на суверена. Забравиха за ЕРП-тата и ограбването, не ги еня за банковия и здравния монопол, готови са реабилитират Държавна сигурност и доносниците. Те искат лагерите в белене отново", гласи текст от разпространената днес протестна декларация, прочетена от Димитър Лалев.

Недоволните граждани се обявиха и срещу изучаването на турски език в училище. Следващият протест в Благоевград е насрочен в 18.00 часа на 5 юни.

Протестът срещу правителството „Орешарски" в Сливен не се състоя. В обявения час - 12.00, пред сградата на общината имаше само един човек - Живко Желев, известен с участията си във всякакви протести в града. Малко след това към него се присъединиха група младежи, но протест не бе афиширан, не бяха издигнати искания, нито някой пое инициативата да говори. Нямаше и полиция, която да охранява. Всички бяха разбрали за събитието от социалната мрежа Фейсбук и заявиха, че от вчера страницата е изтрита, както и съобщенията и коментарите.

Двайсетина души се събраха на символичен протест срещу новото правителство, политическия монопол и управлението на страната през последните години в Бургас. Бургазлии се разделиха на три лагера пред сградата на общината. Неколцина младежи застанаха зад огромен плакат с цитат на Ботев. Целта била да се припомнят позабравените слова на поета-революционер. Познати лица от протестите, които бяха организирани преди месеци, имаше и днес. Те отново припомниха, че настояват за смяна на политическия режим, за премахването на монополите и други. Никой от тях не присъства на протеста по заръка на организаторите, агитиращи в социалната мрежа срещу кабинета „Орешарски". Твърдяха обаче, че част от исканията им съвпадат с тези на протестиращите в другия край на площада. Неколцина бяха бургазлиите, които дойдоха в проливния дъжд, за да изразят недоволството си. В поредната група, организаторите настояха за смяна на новия кабинет.