Ковачки все пак оптимист за голфпроекта в Баня
Ковачки все пак оптимист за голфпроекта в Баня / netinfo

Очаквам съвсем скоро Върховният административен съд  да отмени решението на Пловдивския административен съд за нашия проект в град Баня и паралелно да ни даде възможност да влезем във владение на имотите, апортирани в смесеното дружество с община Карлово. Това прогнозира в Пловдив бизнесменът Христо Ковачки. Той заяви, че забавянето на проекта за изграждането на курортно селище е отблъснала хонгконгският инвестиционен фонд, който е изразил готовност да финансира с  30 млн. евро създаването на уникален спа-център с десетина басейна, с пързалки, с най-различни процедури, 10-15 хотела и игрище за голф.

 

Сега,  ако компания на Ковачки започне сама да прави комплекса, вероятно ще го построи по-бавно. Ще стартираме с един хотел и спа-център към него. След това, като започне да работи, ще построим втори, после трети хотел. Няма да можем да го направим толкова мащабно, колкото се бяхме разбрали с китайските инвеститори. Но не можехме да ги накараме в тази липса на ликвидност, да ни чакат две години, обясни бизнесменът.

 

През януари Административният съд в Пловдив  отмени решението на ОбС-Карлово за внасянето на общинските имоти в Баня в контролираното от фирма на Ковачки смесено дружество, както и предхождащото го порочно решение, с което се извършва преобразуването им от публична в частна общинска собственост. Промяната на преднадначението е направено без законово основание, защото не е отпаднала необходимостта от ползването на обектите за обществени цели, а  преобразуването е станало с единствената цел по-късно общинските имоти да бъдат апортирани, заключиха магистратите.  Делото бе заведено по жалба на люксембургския фонд „Роуз вали инвестмънтс", чиято алтернативна оферта за публично-частно партньорство съветниците от Карлово отказаха да разгледат.

 

Днес обаче Ковачки обвини отново карловския кмет, че пречи на мегапроекта. За мен това, което се случи, е една мистерия. Аз лично се срещах с кмета Найденов и той пое ангажимент пред мен, че ще съдейства. Но виждам, че този човек  има някакви интереси, които аз не съм защитил, коментира Ковачки. Карловският кмет пък е категоричен, че общественият интерес в публично-частното партньорство не  е защитен. Той посочва, че не са спазени препоръките на прокуратурата решенията за ипотекиране на имоти, нови апорти и вдигане на капитала да се вземат с пълно мнозинство от борда, в който общината има само един представител.