Космонавт пя на руския бал в Пловдив
Космонавт пя на руския бал в Пловдив / Дарик Пловдив

79-годишният Игор Петрович Волк - бивш летец-изпитател и космонавт на СССР, бе сред почетните гости на празничния бал на руската общност в Пловдив снощи. Тържеството, продължило повече от 4 часа, бе пълно с изненади, в които участва активно и публиката, а космонавтът с охота попя в дует една от традиционните руски песни, включени в официалната програма. Традиционният руски бал тази година уважиха и представители на арменската, турската и еврейската общност; много бизнесмени, туроператори и общественици. Основен организатор на събитието бе Олга Атанасова, член на Управителния съвет на Фондация “Заедно”.

Определено присъствието на Игор Волк предизвика интерес, много хора го поздравиха лично и се снимаха за спомен. Той е и президент на международната асоциация «Земя и космонавтика». След като години наред е летец-изпитател, от 1984 г. Волк е космонавт 3-ти клас и извършва първият си космически полет през юли същата година като космонавт-изследовател на кораба «Союз Т-12». Работи на орбиталния комплекс «Салют-7». от който са осъществени 13 излизания в открития космос.

Космонавт пя на руския бал в Пловдив
netinfo
Името на Игор Волк се свързва със странна среща с извънземни на екипажа от "Салют-7". След cвaлянeтo нa гpифa „Ceĸpeтнo“ oт apxивитe нa cъвeтcĸaтa ĸocмичecĸa пpoгpaмa се разпространява информация, че по време на тази космическа мисия, еĸипaжът в състав Лeoнид Kизим, Oлeг Aтĸoв, Bлaдимиp Coлoвьoв, Cвeтлaнa Caвицĸaя, Игop Boлĸ и Bлaдимиp Джaнибeĸoв виждa гoлям oблaĸ oт яpĸo opaнжeв гaз c нeизвecтeн пpoизxoд. „Caлют-7″ влизa в нeгo и зaд илюминаторите яcнo се откроили 7 гигaнтcĸи фигypи, които според разказите на космонавтите, приличали на усмихнати ангели. Те cъпpoвoждaли ĸocмичecĸaтa cтaнция цели 10 минути.