Кметът на Стамболийски: Няма да мога да спра блокада на пътя към Цалапица
Кметът на Стамболийски: Няма да мога да спра блокада на пътя към Цалапица / netinfo
Общинският съвет на Стамболийски ще гласува призив към съветниците от Пловдив да преразгледат днешния си отказ да намалят наполовина таксата за депониране на боклука на малката община на пловдивското сметище в Цалапица.

Решението на ОбС на Пловдив не е мъдро, защото ни лиши от аргументи, с които да потушаваме напрежението в града заради ежедневните кервани от боклукчийски камиони, каза кметът на Стамболийски Иван Атанасов. Негодуванието на хората ескалирало след затварянето на 6-ти километър, заради което целият изходящ автомобилен поток от Пловдив минава през Стамболийски.

Вдигайки ръце срещу намаляването на таксата за депониране, пловдивските съветници забравиха, че единстветният достъп на сметосъбирачната техника до Цалапица е през улиците на община Стамболийски, каза Иван Атанасов. Няма да призовам нашите жители да отцепват пътя към депото, но няма да мога и да ги удържа, ако решат да го направят, добави кметът, който преди десетина години се прочу покрай блокадите на жп-линията Пловдив – София.

Той призна, че е инициирал предложението, което пловдивският кмет Славчо Атанасов внесе днес в Общинския съвет. То бе отхвърлено, след бе подкрепено само от ГЕРБ и ВМРО, а останалите съветници бяха против с мотив, че това е непазарна преференция, която ще отприщи претенции и на други малки общини.

Иван Атанасов, който в първия си мандат бе излран като кандидат на ВМРО, заяви, че няма намерение да внася ново предложение за въвеждане на такса за преминаване на боклукчийските камиони. През 2003 г. по негово настояване Общинският съвет на Стамболийски въведе 20 лв такса за всяка кола с пловдивски отпадък. Тогава се стигна до криза и част от комуналните камиони на Пловдив останаха блокирани край депото.