Кметът на Стамболийски не знаел за свои дялове във фирма
Кметът на Стамболийски не знаел за свои дялове във фирма / netinfo
Общинската избирателна комисия в Стамболийски отхвърли второ искане за отстраняването от длъжност на кмета Иван Атанасов заради упражняване на незаконна търговска дейност. Преценихме, че е по-добре казусът да отиде в Административния съд, където се води друго подобно дело, заяви пред Дарик председателят на комисията Радка Раева след тричасовото заседание късно снощи.

Искането за отстраняване на кмета, известен с прозвището Графа, бе внесено от неуспелия кандидат-кмет Димитър Андонов и комплектовано със справки от Търговския регистър. Те сочат, че Иван Атанасов продължава да бъде ликвидатор на фирма “Атанасов, Попов и сие” и съдружник в “Екобазис” ООД, което е регистрирано в столицата. Във възраженията си пред Общинската избирателна комисия кметът, който по закон няма право на участие в търговски дружества, пише, че не знае за свои дялове в софийската фирма. За качеството си на ликвидатор във втората компания той обяснява, че законът му забранява да бъде на такава длъжност само в общински или държавни фирми, каквото тълкувание законодателят не е дал.

Отказът на Общинската избирателна комисия да отстрани Иван Атанасов от кметското място вероятно ще бъде обжалван в съда, прогнозира председателят й Радка Раева. Тя посочи, че съдът може да събере доказателства, а избирателната комисия нямаме бюджет дори за проверка в Търговския регистър. В Пловдивския административен съд вече тече друго дело за свалянето на Графа, заведено по жалба на СДС и на основание на това, че кметът продължава да е собственик на ЕТ “Иван Атанасов”.