Кметът на Лъки търси помощ от Бойко Борисов за свлачищата
Кметът на Лъки търси помощ от Бойко Борисов за свлачищата / снимка: dariknews.bg/архив
Кметът на Лъки търси помощ от Бойко Борисов за свлачищата
78856
Кметът на Лъки търси помощ от Бойко Борисов за свлачищата
  • Кметът на Лъки търси помощ от Бойко Борисов за свлачищата

Кметът на община Лъки Валентин Симеонов е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до регионалния министър Лиляна Павлова, в което настоява за спешен ремонт на пътя от Юговското ханче до Лъки. Трасето е в лошо състояние, има пропадания и напукване на асфалта на няколко места. Ако се активизират нови свлачищни процеси, има опасност общината да бъде откъсната от света, алармира пред Дарик Валентин Симеонов.

През есента на няколко пъти падаха камъни и земна маса на второкласни и третокласни пътища в района, като силно затрудняваха трафика в общината.

От няколко дни две нови свлачища заплашват детска градина, 4-етажен блок и джамия и в град Лъки, допълни кметът.

Децата от градината не са евакуирани, защото за момента няма опасност за здравето им и за целостта на сградата. Теренът веднага е разчистен, като за 2 дни са извозени над 40 камиона с 300 кубика скална маса от района. Цялата подпорна стена над детското заведение се е срутила в началото на седмицата, а паднало дърво е прекъснало електрозахранването на сградата. Затова се наложи 1 ден децата да се отопляват с печки на дърва, докато екипи на ЕВН възстановят тока, уточни кметът.

Срутище застрашава 4-етажен блок с 2 входа, в който живеят близо 30 семейства, и намиращата се в съседство джамия. Засега живеещите в сградата не са евакуирани, но храмът е затворен за посещения и молитви, допълни Валентин Симеонов. Единият ъгъл на джамията е буквално във въздуха, затова са преустановени всякакви обреди, а влизането е забранено. Шестметровата подпорна стена на блока, който е строен още през 60-те години, е поддала, а самата сграда е с обратен наклон и също има опасност да пострада.

Над 550 хиляди лева ще са нужни за укрепването на 2-те свлачища. Нямаме възможност да се справим със собствени сили, затова съм изпратил проектите за укрепването до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, допълни кметът на Лъки.