Валери Симеонов в Калофер
Валери Симеонов в Калофер / снимки: Кирил Кирилов
Валери Симеонов предаде в калоферския музей бастуна на даскал Ботьо Петков
Валери Симеонов
95086
Валери Симеонов
  • Валери Симеонов
Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства се срещнаха в Калофер с вицепремиера Валери Симеонов, за да представят своите искания за промени в местното самоуправление. Те настояват за децентрализация на средствата и властта в малките населени места.

От сдружението искат промени в закона, според които на брой жители да се полагат минимални, гарантирани средства, с които да разполага съответното населено място, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Промяната на прага за образуване на кметство, който през 2016 година от 100 нарастна на 350 жители по постоянен адрес, беше определен от сдружението като опит за централизащия, който ще се отрази на жителите на малките населени места.

бастунче
netinfo


Според Валери Симеонов, децентрализацията е необходимост. В подбалканския град той участва и в тържествата посветени на 1 ноември – Деня на народните будители. Вицепремиерът предаде на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер бастунчето на Ботьо Петков, дарено от Центъра за българска култура в Одеса, Украйна.

Реликвата ще бъде подложена на задълбочена експертиза, която да потвърди на 100 процента, че е принадлежала на един от най-големите калоферски будители и новатор в учителската дейност, бащата на гениалния поет и революционер Христо Ботев – даскал Ботьо Петков.

Чуйте и от приложения аудиофайл