село Труд
село Труд / netinfo
Първото село в община „Марица“, което се сдоби със станции за замерване чистотата на въздуха в реално време до секунди, се казва Труд.
Oт месец май 2017 eдно от най-големите села в България се включи в гражданската инициатива за изграждане на мрежа от станции, отчитащи чистотата на въздуха.

Заявки за "осиновяване" бяха дадени още преди месеци от инициативни граждани. Село Труд бе с приоритет поради сериозното увеличаване броя на аспираторно боледуващите от 2015-та година насам, за което сочат местни лекарски извадки.

"Изключително щастлив съм от възможността да помогна в тази инициатива, след като се вижда, че населението има непоносимост и явно страда от това, което диша. Всички знаем, че колкото и институциите да отричат последствията от мръсния въздух, скоро бяхме осъдени от

Европа и ще платим солена глоба за това..." коментира кмета на село Труд Красимир Минков на срещата с Ники Лучев – един от създателите на дългосрочния проект, в който до момента участват над 200 доброволци.

Кметът на село Труд участва в обучението и сглобяването на няколко станции, данните, от които пловдивчани и жители на община Марица могат да се следят на живо на адрес http://airplovdiv.info/

Той добави също, че напрежението покрай централата, произвеждаща електроенергия от био отпадъци в землището на село Труд, продължава да ескалира и нещата скоро могат да излязат извън контрол.

"След протестите в село Труд, се оказа, че от същите проблеми страдат и други населени места, в които функционират същите централи. За мен основният проблем са малките отстояния, на които са построени подобен тип обекти и съмнителното им експлоатиране. Надявам се възможно най-скоро тази централа да прекрати дейността си до тотално изясняване на проблемите и причините за тях. Напълно подкрепям жителите в исканията им!" бе категоричен кмета.
 
Въпреки че станциите към момента измерват само фини прахови частици, се очаква скоро те да бъдат оборудвани със сензори за азотни и серни съединения, които газове вълнуват най-вече жителите на селото.
 
Още след няколко дни работа станциите удариха впечатляващите близо 1000 μg / m³ при норма от 50 μg / m³, което е близо 200 пъти надвишаване на допустимата граница.
 
Създателите на проекта твърдят, че няколко европейски държави признават данните от тези станции и работят рамо до рамо с гражданите. Дали това ще се случи в България обаче ще покаже само времето, както и желанието на властимащите институции всички заедно да дишаме по-чист въздух.