КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: В България не сме готови за раждане вкъщи
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: В България не сме готови за раждане вкъщи / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: В България не сме готови за раждане вкъщи
49196
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: В България не сме готови за раждане вкъщи
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: В България не сме готови за раждане вкъщи

В България не е подходящо да се говори за раждане вкъщи, тъй като е необходимо на място да присъства медицинско лице, което да следи за състоянието на майката и бебето. Това не е толкова лесно за изпълнение, колкото си мислят родилките, заяви в предаването „Клиника на шестия етаж" акушер-гинекологът от Окръжна болница д-р Мария Матеева.По думите й, ако се появи проблем при самото раждане и родилката е в болница, може да се реагира светкавично. Процесът на раждане не е нещо, което може да се прогнозира и е вярно, че майката е с единия крак в гроба в този момент, категорична бе д-р Матеева.

Раждането със секцио трябва да става само по строги индикации. Когато всичко върви плавно и нормално, няма нищо по-хубаво от едно нормално раждане. Но все пак, ако съществува риск за здравето на майката или бебето, може да се пристъпи към оперативна намеса, каза още д-р Матеева. Според нея не трябва да се абсолютизира естественото раждане, както и не бива да се пристъпва към секцио по желание на пациентката.

По повод мненията по форумите за лекари и лечения, както и съвети за бременност и раждане, д-р Матеева коментира, че към тях трябва да се подходи разумно. За някои жени споделянето в интернет може да има успокояващ ефект. Има обаче пациентки, които отиват при лекаря с повлияно от информацията по форумите желание за начина, по който да бъде проведено наблюдението и раждането им, изследванията, които да се направят и медикаментите, които да им се предпишат. Те трябва да се доверят изцяло на доктора, защото той е лицето, което носи отговорност за здравето и живота както на тях, така и на тяхното бебе. Доверието е важно, затова д-р Матеева посъветва бъдещите майки да се обърнат към специалист, на когото вярват и чиито съвети ще слушат.

Крайно недостатъчни са двата прегледа на ултразвук, които Здравната каса отпуска за цялата бременност. Това е едно от нещата, които затрудняват работата на лекарите и връзката им с пациентите, каза още д-р Матеева.

Чуйте цялото предаване "Клиника на шестия етаж" от прикачения звуков файл.