/ archive.dariknews
От 18.30 ч. днес любителите на клавирното изкуство ще имат удоволствието да се насладят на висшето майсторство на блестящия пианист Веско Стамболов в една от редките му изяви в България, след като от години изтъкнатият музикант живее и работи в Испания.

„Една чудесна развълнуваност, един нов поглед, в който може би оригиналът е по-правдиво предаден, отколкото в други изпълнения. Това е чист Бах – висша наслада от изпълнението и музиката.” /Carsten Durer, „Pianonews” – Германия./

Веско Стамболов завършва СМУ „Добри Христов“ в родния си град Варна и НМА „Проф. П. Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Концертирал е в много страни на Европа, Азия и Африка, както и във всички международни фестивали в България.
Осъществил е редица проекти, свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в „Музикферайн” – Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; в Барселона (шест рецитала); на фестивалите „Изкуството на Барока“, „Аполония“, „Варненско лято”, „Салон на изкуствата“ и много др. Реализира първото в България интегрално изпълнение на  8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и на останалите концерти за 2, 3 и 4 клавира и оркестър. Изпълнява Бахови концерти многократно и в чужбина – Виена, Нюрнберг, Истанбул, на фестивалите в Афленц, Маон и Сюдадела. Германската звукозаписна компания „Metarecords” издава два компактдиска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет. Единственото в Европа професионално списание за клавирно изкуство – „Pianonews” отличава първия му Бахов  диск като „Диск на месеца” за май и юни 2004, измежду 20 CD-та на световноизвестни пианисти.  Дисковете звучат редовно в ефира на водещи германски и австрийски радиа като Bayern 4 Klassik, WDR 3, Deutschlandfunk, Radio Bremen, Radio Stephansdom – Виена.    

Репертоарът на Веско Стамболов включва над 36 концерта за пиано и оркестър, сред които: двата на Шопен, Шуман, Григ, Чайковски – №1, Равел – Сол мажор, Рахманинов – №3, Прокофиев – №3, Шостакович – №1, Хенрик Гурецки, както и рядко изпълнявани концерти от Йохан Кристоф Фридрих Бах,  Карл Филип Емануел Бах, Йохан Кристиан Бах, Леополд Кожелух. Солирал е в над 200 концерта на всички оркестри у нас, под палката на Иван Маринов, Влади Анастасов, Георги Димитров, Йордан Дафов, Милко Коларов, Емил Табаков, Методи Матакиев, Райчо Христов, Пламен Джуров, Иван Кожухаров, Алексей Измирлиев, Славей Тинчев, Станислав Ушев, Димитър Караминков, Иван Стоянов, Красен Иванов, Ганчо Ганчев, Росен Миланов, Славил Димитров, Георги Патриков, Калина Василева и др. 

Носител е на награди от наши и международни конкурси  – „А.Русел” (Grand prix и Специалната награда на Шопеновия комитет – Париж), „С. Рахманинов” (първа), „Виенска класика” (първа), „Св. Обретенов” (първа), „М. Каналс” – Барселона (пета награда и медал). 
Записва двоен диск с творби на Рахманинов за две пиана, заедно с Весела Маринова, за „Nimbus records” – Великобритания;  за „Metarecords” – Германия записва двата клавирни концерта на Шопен в камерна версия;  има диск  с Ре-мажорния концерт от Хайдн със „Софийски солисти” и Пламен Джуров и запис на БНТ на Третия концерт от Рахманинов с НСО и Росен Миланов. Носител е на „Кристална лира” – 2004. От 2001 до 2012 преподава пиано в Националната музикална академия в София, а от 2012 живее в Барселона, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от културния календар на град Пловдив и се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Община „Пловдив“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата“ и др.
Билети за концерта – онлайн в мрежата на Ивентим.бг, Билетен център пред Общината, Мюзик център - ул. „Отец Паисий” 3 и на място преди концерта.