Момчиловци
Момчиловци / БГНЕС
Китайска делегация пристигат в Момчиловци за традиционния вече Фестивал на киселото мляко, който ще се проведе от 7 до 9 септември, съобщи кметът на селото Сийка Суркова.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата, а съорганизатор на празника е китайската компания Bright Dairy, популяризирала на пазара в азиатската страна мляко с марка „Момчиловци”. Фестивалът представя киселото мляко на Родопите като храна на дълголетниците и част от традициите на здравословно хранене.

Наложеното на китайския пазар мляко „Момчиловци” превърна селото в разпознаваема дестинация като място на дълголетието, обяснява още кметът Сийка Суркова. По думите й след рекламната кампания на млечните продукти, китайски туристи почти целогодишно посещават Момчиловци.

В родопското село в момента продължават курсовете по китайски език, организирани от институт „Конфуций” в София. 20 курсисти посещават летните занимания, част от тях вече са в групата на напредналите. Познанията по китайски са особено необходими за местните хотелиери, посрещащи все повече клиенти от азиатската държава.