Католическата църква и монархисти в спор за погребението на цар Фердинанд?
Католическата църква и монархисти в спор за погребението на цар Фердинанд? / Dariknews.bg

Никой освен Диоцезният епископ не може да бъде погребан в римокатолическата катедрала на Софийско-пловдивската епархия "Свети Лудвиг". Това съобщиха свещеници от енорията в Пловдив по повод предложението на Националния инициативен комитет непогребаното тяло на абдикиралия цар Фердинанд да бъде положено в храма. Те отказаха да застанат зад микрофона на Дарик, но категорично заявиха, че каноническото правило от 1983 не позволява в криптата на църквата да почиват хора, които не са канонизирани светци или имат заслуги за това.

Свещениците отказаха да кажат дали анатемосването на цар Фердинанд от папата е причината да не бъде позволено на монарха да почива при съпругата си Княгиня Мария Луиза в криптата на конкатедралата. Те обаче заявиха, че едва когато има официално искане за погребването на царя в "Свети Лудвиг", подкрепени с аргументи, могат да излязат с официално становище по въпроса.

Според началника на Регионалния исторически музей в града Стефан Шивачев, който познава в детайли над 30-годишното управление на царя, Фердинанд няма място в България. Причината, която историкът изтъкна в подкрепа на твърдението си е личността на монарха и начинът на неговото властване. Присъщ за владетеля е бил стремежът за изтъкване и самовлюбеност, което довежда българския народ до крах по време на войните, обясни Стефан Шивачев.

Той даде пример с обявяването на Независимостта у нас, което е стремеж на всички граждани, но себеизтъкването и лична амбиция на царя, му донасят мечтаната царска корона. Началникът на историческия музей отчете и факта, че преди България да премине на страната на Германия по време на войните, Фердинанд е сключил таен договор, при евентуална загуба в сраженията, той лично да получи парична компенсация за това, както и става, когато абдикира в Германия.     

Богословът Ивайло Шалафов, който е преподавател в Софийския университет, автор е на няколко книги за царя и е член на Националния инициативен комитет, твърди, че отрицателният образ на Фердинад е изваян умишлено. Той заяви, че за 31 години всеки държавник би допуснал грешки и не бива последните шест военни години от управлението му да засенчат възхода на България в началото. Не е редно да го обвиняваме в чудовищни престъпления и вечно над него да тегне прокоба на причинител на национални катастрофи, защото е бил изключителна личност, добър военоначалник и истински дипломат, заяви Шалафов.

Вече 62 години тленните останки на цар Фердинанд стоят непогребани в криптата на църквата "Свети Августин" в Кобург. На 26 февруари 2011 година ще се навършат 150 години от роджението на българския цар. По този повод членовете на Националния инициативен комитет искат тялото на монарха да бъде положено до това на неговата първа съпруга Княгиня Мария Луиза в католическия храм в Пловдив.