Каназирева: Трябва да се успокоят притесненията на хората за санирането
Каназирева: Трябва да се успокоят притесненията на хората за санирането / снимка: dariknews.bg/ архив
Каназирева: Трябва да се успокоят притесненията на хората за санирането
78388
Каназирева: Трябва да се успокоят притесненията на хората за санирането
  • Каназирева: Трябва да се успокоят притесненията на хората за санирането

Въпроси относно националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е изпратила общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до кмета на Пловдив Иван Тотев. Питането ми е дали договорът може да се променя на по-късен етап, след като бъде сключен, съобщи Каназирева в предаването Дарик кафе.

Програмата за саниране е поредният пример за спускане на готови решения и заповеди от правителството – в случая типови договори, без хората да бъдат питани. В договорите не са обезпечени интересите на двете страни. Те са написани набързо и не са обхванати всички хипотези. Това даде повод за крайни политически изказвания, допълни лидерът на "Съюз за Пловдив".

Аз като юрист и моят екип сме на разположение на хората да използват по най-добрият начин финансирането, заяви Дани Каназирева.

Според лидера на „Съюз за Пловдив“  правителството и респективно кметът на общината е трябвало да направят срещи с хората, на които да изслушат притесненията на собствениците, да обяснят всички казуси, които могат да възникнат по време на процеса, и да ги включат в окончателния вариант на типовите договори.

Затова предлагаме да се предвиди възможност на Сдружението на собствениците да се предоставят всички договори и анекси, преди да бъдат подписани от банката или фирмите изпълнители. В контракта трябва да се посочи, че се заплащат 100 % от всички строително-монтажни работи, а не ако някой откаже достъп, да се провали целият ремонт, допълни Дани Каназирева.

Според нея собствениците трябва да имат право да възразяват срещу некачествен или забавен ремонт и да прекратят едностранно договора при некачествена работа. В договора изрично трябва да се посочи как се процедира в случай на съдебен спор и да се предвиди текст в полза на Сдружението на собствениците, ако някой замине за чужбина и не може да осигури достъп до апартамента си в момента, когато тече санирането.

Според Дани Каназирева притеснителен е и фактът, че сега договорите не могат да се прекратяват или да бъдат променяни текстовете в тях в продължение на 5 години. Притеснителна е и клаузата, че собствениците нямат право да отдават под наем апартаментите си в продължение на 5 години след санирането, иначе дължат разходите по процеса.

Важно е да се разсеят страховете на хората, че домовете им могат да станат заложници за изплащане на парите на банката, подчерта общинската съветничка.

Тези поправки нито са сложни, нито ще възпрепятстват изпълнението на програмата. Те обаче ще успокоят хората, а и общинските администрации, които нямат достатъчен административен капацитет да се справят с нелеката задача, допълни Дани Каназирева.

Цялото интервю с Дани Каназирева чуйте в прикачения файл.