Излезнаха резултатите от първото класиране за прием в детските градини
Излезнаха резултатите от първото класиране за прием в детските градини / offnews.bg

Резултатите от първото за учебната 2015/2016 година класиране за прием в детските градини и поредно текущо за прием в детските ясли бе публикувано днес.

За обявените 2177 места в класирането са участвали 2160 деца, родени през 2012 година. Те ще посещават детските градини от 15 септември в първа възрастова група. Данните посочват, че 1895 деца вече са в списъците на класираните в едно от заявените от родителите до пет желани детски заведения.

В срок до 14 май техните  родители следва да представят необходимите документи в детските градини, в които са класирани, за да ги запишат. Ако по някаква причина се откажат от записване, те ще могат да кандидатстват в следващото класиране с подаване на ново заявление. На децата, които все още не са класирани, вече подадените заявления ще се прехвърлят автоматично към следващото класиране, което е на 28 май 2015 г. Препоръчва се на родителите да се съобразят с обявените в срок до 18 май свободни места за следващото класиране, за да подадат заявления, отговарящи на желанията им и възможностите на детските градини.

В същия срок (до 18 май), ще бъдат обявени местата за допълнителните две първи възрастови групи и една група за 5-годишни деца в ЦДГ „Мир“, чиято нова сграда ще  отвори врати от 15 септември. Важно е за родителите от районите „Северен“, „Южен“ и „Централен“, където свободните места са по-малко от кандидатстващите, че могат да кандидатстват за обявените свободни места в другите райони, като намаленият им брой точки не бива да ги притеснява. Техните шансове ще са големи, поради по-големия брой места. Повече места ще има в ЦДГ “Рая“, която се намира до Коматевския възел и е в близост до районите „Южен“ и „Централен“ и в новостроящата се ЦДГ „Мир“.

Увеличава се броят на кандидатстващите за яслените групи деца. В класирането взеха участие 500 деца. Обявените свободни места бяха 81, като тенденцията е да се увеличават с напускането на 3-годишните за постъпването им в детските градини.

В срок до 18 май ще бъдат обявени и свободните места за децата, родени през 2009 и 2010 година, които подлежат на прием в задължителните подготвителни групи за следващата учебна година. Единствено децата, родени през 2011 година ще изчакат до 8 юни, когато ще бъдат обявени свободните места за тяхната възрастова група за класирането на 16 юни.