/ Община Пловдив
"Електронното таксуване в автобусите и по спирките на градския транспорт ще бъде изключено", съобщи пред журналисти зам.-кметът Тодор Чонов.

Билети и карти ще могат да се закупуват само от кондукторите, както и от пунктовете за продажба на пътни документи в районните кметства и определените гишета от община Пловдив.

Причината е, че испанската фирма "Индра" не е подала документи към НАП и Националния институт по метрология за сертифициране. Поради това Община Пловдив ще издава пътните документи през свои касови апарати, които да отчитат продажбите.

Пускат повече автобуси по линия 22 на градския транспорт в Пловдив

Миналата година от общината се опитаха да пуснат системата в целостта й, но при по-голямо натоварване,
тя се срина. Община Пловдив вече е получила 489 000 лева от гаранцията на "Индра". Освен това Общината е завела и иск към фирмата за 1,5 милиона лева, като по-късно може да се предявят допълнителни финансови претенции, поясни Чонов.

Той каза, че ще се направи пазарно проучване за надграждане на електронно-билетната система, както и ще се използва каквото може от наличното оборудване за таксуване на пътници в автобусите. Подготвя се и нова обществена поръчка за ел.-билетна система.

"Вече три български фирми са предложили своя оферти за таксуване в публичния транспорт. Все още е много рано да се каже, кога електронно- билетната система ще заработи в Пловдив", поясни Тодор Чонов.
БТА