Изграждат втори пеещ фонтан в Дондуковата градина
Изграждат втори пеещ фонтан в Дондуковата градина / dariknews.bg
Променят облика на Дондуковата градина
30847
Променят облика на Дондуковата градина
  • Променят облика на Дондуковата градина

Езеро с втори пеещ фонтан ще замени кръговия цветарник, разположен в центъра на Дондуковата градина в Пловдив. Предвижда се още пълна подмяна и намаляване на настилките за сметка на зелените площи, премахване на малките водни басейни в градината, монтиране на нови пейки, художествено осветление, засаждане на нова растителност и разширяване в посока на булевардите „Руски" и „6-ти септември". Това заяви главният еколог на Община Пловдив Христо Минков по повод проекта за реновиране на Градската градина в район „Централен". Заведенията и площадките ще бъдат премахнати, като на тяхно място ще се изградят нови съоръжения, които да отговарят на всички европейски изисквания, обясни той.

Вече е открита процедура за възлагане на малки обществени поръчки за изработване на цялостен проект. Средствата за проектиране са дарение на козметична фирма „Рефан" и са на стойност 11 хил. лева. В края на август пловдивчани ще имат възможност визуално да се запознаят с новия вид на парка, който ще бъде подложен на обществено обсъждане.

Всички дейности по реновирането на Градската градина ще бъдат съгласувани с архитектите на общината и местния парламент. 

Кметът на район „Централен" Райна Петрова заяви, че няма да искат финансиране от общината, защото ще кандидатстват пред ЮНЕСКО. Все още не е ясна точната сума, която ще бъде вложена в дейностите, но по всяка вероятност ще е около милион, категорична бе Петрова.

/Чуйте повече за историята на Дондуковата градина от Христо Минков в прикачения звуков файл/