Интермодалният терминал в Пловдив ще бъде готов до края на 2015-та
Интермодалният терминал в Пловдив ще бъде готов до края на 2015-та / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Интермодалният терминал в Пловдив ще бъде готов до края на 2015 година. Днес бяха подписани договорите за проектиране, строителство и строителен надзор, а самите строителни дейности ще започнат до 5 месеца. Терминалът ще осигурява възможност за прехвърляне на товари от вагон на автомобил и обратно. Ще се намира на гара Тодор Каблешков, която е част от железопътен възел Пловдив и е в близост до автомагистрала „Тракия".

Изборът на място за интермодалния терминал е ключово обясни заместник-министърът на транспорта Петър Киров.

„То е на място, на което се пресичат от една страна, връзките към турската граница, а от друга страна - направлението София-Бургас. Тук се дава възможност за връзка към два транспортни коридора. Успоредно с това се дава възможност за прехвърляне на товари от автомобилен към железопътен транспорт, за групаж на пратки. С отварянето на тунела под Босфора ще се даде възможност и за осъществяване на връзка с азиатското направление", заяви Киров.

До края на 2015 година ще бъде изградена базисната инфраструктура на терминала, която ще струва над 11 милиона и половина лева без ДДС. Фирмата концесионер ще трябва да направи довършителните дейности. Петър Киров уточни, че се очаква значително повишаване на товаропотока, но това в голяма степен зависи от оператора:

„Самото опериране на терминала, както и изграждането на суперструктурата ще бъдат формирани чрез концесионен договор. Не можем да очакваме от първата година някакви чудеса. Необходимо е да бъде изградена суперструктурата, необходимо е бъдещият оператор със своите активни действия на пазара да започне да пренасочва товаропотоци", допълни той-

Процедурата за избор на концесионер ще започне още по време на строителните дейности. Очаква се интермодалният терминал да заработи ефективно в началото на 2016 година.