Инспекцията по труда започва проверка за уволнението на директорката-инвалид
Инспекцията по труда започва проверка за уволнението на директорката-инвалид / netinfo
Инспекцията по труда в Пловдив започва проверка за уволнението на директорката-инвалид. Според Инспекцията спорът е трудово-правен и трябва да се решава в съда, каза за Дарик радио директорът Атанас Чернаев. Той обаче ще проучи има ли достатъчно основания за започване на проверка за нарушения на трудовото законодателство у нас. Не е ясно още коя дирекция трябва да направи тази проверка - пловдивската, или софийската, тъй като става въпрос за заповед на министъра на образованието.

През 2004 година Ваня Стоицова получава 95%-на инвалидност на долните крайници. Това се случва по време на учителски съвет, когато тя се изказва за насилието в училище. Тогава ненадейно прави инсулт.  Запушва се тромб, който предизвиква парализа на долните й крайници. След отпуски по болест, излиза решението на ТЕЛК, което гласи, че Стоицова може да изпълнява задълженията си на директор в гимназията, където е от 23 години, 13 от които на този пост. Решението на ТЕЛК е подправено от самата комисия с коректор заради техническа грешка, установи проверка на Дарик радио.

Заповедта на Министъра на образованието за уволнението на директора на професионална гимназия по битова техника в Пловдив, която се основава на решението на ТЕЛК за 95%-на инвалидност, се обжалва пред Върховен административен съд. Тя е атакуема поради липса на мотиви за освобождаването и, твърдят защитниците на потърпевшата. Според началника на РИО на МОН в Пловдив Александър Буздрев за Стоицова няма и алтернативни решения в училище, тъй като е трудно подвижна, въпреки, че със саморъчни средства и дарения от нейни приятели в училището е изградена подвижна рампа.

Според юристите е нарушен и чл. 6, ал.2 от Конституциата на Република България за равенство на всички граждани.