Инспекцията по труда започва масирани проверки
Инспекцията по труда започва масирани проверки / Дарик архив

Масирани проверки в зимните туристически курорти в Смолянско стартират от началото на следващата седмица Инспекция по труда. Те са по повод старта на активния зимен сезон. Подобни проверки ще има и на територията на областите София и Благоевград.

Приоритет при проверките ще бъде контролът по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, заплащането на труда и работното време. Най-честите нарушения при сезонната заетост са полагане на извънреден труд, както и незаплащането му с увеличение. Не се заплаща по-високо и работата през празнични и почивни дни. Не се осигурява задължителната междудневна и седмична почивка. Туризмът е и сред рисковите дейности за работа без трудов договор или сключване на договор за непълен работен ден при полагане на труд по 8 и повече часа.

През миналия туристически сезон Инспекциите по труда са извършили 330 проверки в областите София, Смолян и Благоевград в дейностите „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“. От тях 80 са завършили със задължителни предписания. Констатирани са почти 1500 нарушения, от които по трудови правоотношения - почти 840, а по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - около 600.

Нарушенията, свързани със заплащането на труда, са 200 или 1/4 от всички нарушения по трудовите правоотношения. Около 200 са и нарушенията, свързани с възникването на трудовите правоотношения, като най-често те са свързани с липсата на някои задължителни клаузи в трудовите договори. На работниците често не се предоставят задължителните документи преди започване на работа или след прекратяването на трудовото правоотношение. Установените случаи на работа без трудов договор са 32. Съставени са 33 акта за установяване на административни нарушения, съобщават от Инспекцията по труда.