Игуменът на Троянския манастир заплаши свидетелите преди заседанието на КЗД
Игуменът на Троянския манастир заплаши свидетелите преди заседанието на КЗД / Dariknews.bg

Минути преди да започне заседанието на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) по казуса с Троянския манастир, игуменът Теодосий е отправил заплахи към свидетелстващите срещу него. Това съобщи за Дарик докладчикът на образуваната по жалба на инвалид от Видин преписка Анели Чобанова.

Тедосий е заплашил йероманаха, който даде показания, че е бил бит и обиждан от игумена, че ще го „разстриже", ако свидетелства срещу него, обясни Чобанова. Адвокатът на жалбоподателя Петър Кичански също е бил заплашен от Теодосий. Защитникът на игумена пък изненадващо е поискал заседанието да се отложи, тъй като настоява да присъстват и свидетелите в полза на клиента му - две свещопродавачки в манастира. Така се е стигнало до насрочване на нова дата за заседание - 15 февруари.

КЗД бе сезирана от 20-годишния Петър Кичански от Видин, който през юни 2008-ма година потърси Дарик радио, за да разкаже да дискриминационното отношение на игумен Теодосий към него и група туристи-инвалиди от Финландия и България, отишли на посещение в манастира. Тогава потърпевшите разказаха, че игуменът ги е гонил с бастун, наричал ги е наказани от бога и им е забранил да стъпват в храма.

До момента са събрани достатъчно доказателства в полза на жалбоподателя и има голяма вероятност комисията да се произнесе в негова полза, коментира пред Дарик докладчикът на преписката Анели Чобанова. Тя уточни, че ако игуменът бъде признат за виновен, ще му бъде наложена глоба от 250 лева.